Kur ņemt starta kapitālu savai biznesa idejai

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kaut arī nereti šādas biznesa idejas dod grandiozas cerības. Un tomēr pagaidām vienīgais pārbaudītais veids kā atrast vajadzīgo naudas summu paliek banka.


Daudzas bankas savā produktu sortimentā piedāvā kredītu starta kapitāla veidā iesācējiem uzņēmējiem, tomēr jau veiksmīgu un attīstītu biznesa ideju bankas finansē dedzīgāk. Lai no bankas saņemtu starta kapitālu, uzņēmējam būs jāpiestrādā pie maksimāli rentabla biznesa plāna sastādīšanas, pretējā gadījumā banka vienkārši atteiksies investēt aizņēmējā savu naudu. Biznesa ideju finansēšana agrīnā ieviešanas stadijā tirgū tikpat kā neinteresē banku organizācijas, jo pastāv liels risks pazaudēt ieguldīto naudu. Bankai daudz izdevīgāk ir palīdzēt uzņēmējiem, kas zeļ un gūst stabilu peļņu jau ne pirmo gadu.


Un tikai neliela kreditoru - investoru daļa atrod investēšanai jaunus un vēl nevienam nezināmus biznesa projektus. Tās nav bankas, biežāk – fiziskas personas, sākuma kapitāla un riska kapitāla fondi, kas specializējušies tieši uz šo aizņēmēju vidi. Šo kreditoru galvenais mērķis ir nevis garantēta peļņas gūšana no izsniegtajiem aizdevumiem, bet inovatīvas biznesa idejas attīstīšana un tās turpmākā virzīšana tirgū. Citiem vārdiem sakot, investors saņem savu daļu maksimāli rentablā un pilnīgi jaunā biznesā.


Kā atrast investoru, lai saņemtu naudu biznesa attīstībai


Meklējot aizņēmumu savas biznesa idejas attīstībai, uzņēmējam ir, pirmkārt, jānosaka, kāds finansēšanas avots viņam ir vairāk piemērots: banka ar noteiktām aizņēmuma programmām vai privātais investors, kas ir gatavs piedāvāt starta kapitālam nepieciešamo naudas summu.


Vēršoties bankā pēc aizņēmuma, jums, pirmkārt, ir jāatceras, ka tas ir nevis investīciju ieguldījums jūsu biznesā, bet parasts aizdevums, kas būs jāatgriež termiņā, pilnā apmērā un ar uzrēķinātajiem procentiem. Atgriezt naudu, ko banka izsniegusi kā aizņēmumu, jums nāksies jebkurā gadījumā, pat ja bizness nevainagosies panākumiem. Tieši šī apstākļa dēļ banka kā “zem lupas” izskata katru iesācēju uzņēmēju un novērtē viņa izredzes uz biznesa izaugsmi. Bankai ir tiesības pieprasīt ķīlas īpašumu, ja aizņēmums tiek noformēts lielā apmērā. Nekustamais īpašums šajā gadījumā būs garants, ka bankai tiks atgriezta nauda. Bez paša aizņēmēja nekustamā īpašuma banka var pieprasīt arī komerciālas garantijas (nereti jūsu biznesa daļu).

 

Vēršoties pēc starta kapitāla sākuma kapitāla fondos, aizņēmējs saņem ilgtermiņa investīcijas savā biznesā, bet par šo palīdzību maksā ar daļu savām akcijām. Galvenā īpatnība starta kapitāla saņemšanai no privātā investora ir tā, ka izsniegto naudas summu neuzskata par aizņēmumu, kas agrāk vai vēlāk būs jāatgriež bankai. Jebkura fonda privātais investors jau kopš paša sākuma pretendē uz savu daļu kompānijā, saņem daļu akciju un kļūst par kompānijas līdzīpašnieku. Ja aizņēmēja bizness cieš neveiksmi, investoram nav tiesības pieprasīt atpakaļ ieguldīto naudu.


Nosacījumi, ar kādiem iesācējs uzņēmējs var saņemt finansiālo palīdzību sava biznesa attīstīšanai.

 

 

Aizņēmuma jeb investīciju summa

(tūkst. eiro)

Aizņēmums bankā

Aizņēmums bankā pret ķīlu

Biznesa inkubators

Finansiāls atbalsts noteiktiem biznesa virzieniem

 

Privātie investori

Sākuma kapitālu fondi

Līdz 10

+

+

+

+

+

 

Līdz 50

 

+

 

+

+

+

Līdz 100

 

 

 

 

+

+

 

 

1. Kredīts bankā biznesa uzsākšanai


Pastāv virkne banku, kas piedāvā Eiropas finansējumu jauniem uzņēmumiem. Šie kredīti būtībā attiecas uz patēriņa kredītiem. Kredīts biznesam bez ķīlas šajā gadījumā būs pieejams tikai summā līdz 10 tūkstošiem eiro. Apjomīgākai kreditēšanai no aizņēmēja būs nepieciešamas garantijas.


2. Biznesa inkubatori


Biznesa inkubatori darbojas pēc šāda principa – padara lētākus dažus pakalpojumus iesācējiem uzņēmējiem. Atlaides telpu īrei, grāmatvedības un mārketinga pakalpojumi nereti sasniedz līdz 85% no to reālās cenas.


3. Finansiālais atbalsts noteiktiem biznesa virzieniem


Ja autora biznesa idejai ir visas izredzes saņemt balvu tās kreativitātes dēļ - projekts ir interesants un noderīgs sabiedrībai kopumā, tad jūs varat piedalīties speciālā konkursā un vinnēt naudas prēmiju. Iegūto summu vēlāk varēs iztērēt biznesa dibināšanai. Tāpat jaunie biznesmeņi var nodrošināties ar valsts atbalstu Altum starta programmā.


4. Privātie investori


Privātais kapitāls kā investīcija – tas ir visizplatītākais finansiālās palīdzības veids biznesa tapšanas stadijā. Investors var būt vienkāršs cilvēks, to dēvē arī par “biznesa – eņģeli”, kuram ir pietiekams kapitāls vēlamā projekta virzīšanai. Nereti investīcijas ir ne tikai nauda, bet arī pieredze, noderīga informācija vai kontakti.


5. Sākuma kapitāla fondi


Šāds fonds nodarbojas tikai ar patentspējīgu jaunu ideju finansēšanu, produkti, kas būs patiešām jauni ar paaugstinātu eksportēšanas spēju. Parasti šādi nulles biznesa projekti ir tehnoloģijas, tāpēc atvērt veikalu vai restorānu šādā veidā jums neizdosies.


Rezumējot, var teikt, ka 5 reāli avoti – tas ir pilnīgi pietiekami vienas biznesa idejas finansēšanai, ņemot vērā to, ka tā ir veiksmīga un ātri atmaksāsies. Jauna biznesa īpašniekam atliek tikai pareizi piemeklēt savu finansēšanas “nišu” un vēlāk nodarboties ar savu produktu vai pakalpojumu virzīšanu. Ja uzskatiet, ka veiksmīguma procents nav pārāk augsts, tad labāk nevērsties bankā pēc kredīta, bet pameklēt daudz lojālāku investoru, kam jūsu projekts šķitīs interesants.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts operācijai

Bankas regulāri atjauno savu mērķa finanšu produktu līniju

Kā sākt investēt

Nestabilā ekonomiskā situācija pamudina cilvēkus veikt finanšu investīcijas

Kredīts zemes iegādei

Kredīts zemes iegādei – ne tik bieži iespējams sastapt šādu banku programmu

Kredīts lauksaimniecības tehnikai

Lauksaimniecība ieņem vienu no vadošajiem virzieniem Latvijas ekonomikā. Valsts agrārais potenciāls veidojies, pamatojoties uz dabas un vēsturiskiem faktoriem, un ir uzņēmis apgriezienus jau kopš 19.gadsmita.