Pilna vai daļēja finansēšana: izvēlamies pēc situācijas

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Vienu bankas instrumentu atšķirt no otra ir samērā vienkārši, un ar šo uzdevumu var tikt galā pat visnepieredzējušākais kreditēšanas lietotājs.


Kredītlīnija ir viens no bankas kredītu veidiem, kas paredz nepilnīgu kredītā saņemtās naudas izlietošanu. Kredītlīniju klasificē 2 kategorijās:

 

  • Atjaunojama – paredz atkārtotu aizņēmuma līdzekļu ieskaitīšanu, ja agrākais parāds ir dzēsts kaut vai daļēji.
  • Neatjaunojama kredītlīnija – kredītā saņemto naudu aizņēmējs izņem pa daļām pēc vajadzības. Tiklīdz visa summa būs izņemta un parāds pilnībā vai daļēji tiks atmaksāts, jauna naudas summa aizņēmēja kontā netiks ieskaitīta.


Patēriņa kredīts – tā ir bankas operācija, kad naudas līdzekļi tiek izsniegti kā vesela summa ar atgriešanas un garanta nosacījumiem. Citiem vārdiem sakot, saņemot patēriņa kredītu, jūs saņemat uzreiz visu naudas summu un turpmāk to atgriežat pa daļām saskaņā ar atmaksas grafiku. Parasta naudas aizņēmuma atmaksas procesā banka nesniedz jums papildus finanšu līdzekļus.


Lai uzskatāmi aplūkotu, ar ko kredītlīnija atšķiras no patēriņa aizņēmuma, visas abu bankas produktu atšķirības un īpašības mēs apkopojām salīdzinošā tabulā.

 

Aizņēmuma līdzekļu piešķiršanas nosacījumi

Kredītlīnija

Patēriņa kredīts

Atmaksas periods

Ilgtermiņa

Īstermiņa

Saņemto naudas līdzekļu apjoms

Kredītlīnijas apmērs ir fiksēts, aizņēmējs var izņemt aizņēmuma līdzekļus pa daļām, kamēr tiek sasniegts aizņēmuma limits

 

Fiksēts

Kredīta tips

Kredīts bez mērķa

Kredīts bez mērķa

Aizņēmuma atmaksas metode

Atmaksa notiek, naudai ienākot norēķinu kontā

Tiek atmaksāts ar bankas operācijas palīdzību, iemaksājot naudas līdzekļus

 

Kredīta naudas saņemšanas veids

Kredītlīnijā naudu var noņemt pa daļām, bet kopējā noņemto līdzekļu summa nevar pārsniegt noteikto kredītlimitu

 

Vienreizēja visas aizņēmuma summas saņemšana pēc līguma parakstīšanas

 

Iespēja paaugstināt kredītlimitu

Ir tāda iespēja

Kredītlimitu nevar paaugstināt

 

Kā darbojas kredītlīnija un patēriņa kredīts


Abus bankas produktus, gan patēriņa kredītu, gan kredītlīniju var izmantot vienās un tajās pašās situācijās, piemēram: jums ir jāapmaksā pakalpojumi, rēķini, steidzami jāiegādājas preces personīgai lietošanai, bet naudas jums šobrīd nav. Vienkāršas dzīves situācijas var atrisināt gan ar kredītlīnijas, gan patēriņa kredīta palīdzību. Bet lai izvēlētos vienu no divām finansēšanas metodēm, jums būs nepieciešams “pielaikot” abu produktu nosacījumus un saprast, kura kreditēšanas metode jums ir ērtāka.


Ja patēriņa kredīts tiek izsniegts aizņēmējam skaidrā naudā un visa summa uzreiz, tad kredītlīnija darbojas identiski kredītkartei: jums vienmēr ir papildus naudas rezerve, kuru varat izmantot uzreiz visu vai pa daļām. Turklāt noņemt naudu no kredītlīnijas var jebkuras nepieciešamības gadījumā, tāpēc šis kreditēšanas veids, pateicoties savai steidzamībai tiek uzskatīts par daudz ērtāku. Bet daudziem aizņēmējiem, kas izmanto tieši kredītlīniju, nevis kredītu, ar laiku rodas iespaids, ka viņi ir kredītlīnijas veidā pieejamās naudas īpašnieki. Šī sajūta ir mānīga: kredītlīnijā saņemtā nauda pieder bankai un tā būs obligāti jāatgriež. Nereti bankas klienti, kas ne līdz galam izprot kredītlīnijas galvenos nosacījumus, vienkārši palielina aizņēmuma līdzekļu limitu, nemēģinot norēķināties ar esošo parādu.


Kādās situācijās kredītlīnijas noformēšana būs racionāla

 

  • Situācijās, kad jums īsā laika periodā ir uzkrājušies vieni un tie paši izdevumi: maksa par ārstēšanos, izdevumi izglītībai, remonts, būvniecība u.t.t.
  • Ja gribat priekšlaicīgi garantēt pilnu visu izdevumu segšanu, iestājoties ārkārtas situācijai. Citiem vārdiem, ja jums ir steidzami nepieciešama liela naudas summa, tad jūs uzreiz varēsiet izmantot kredītlīnijas līdzekļus. Bet ņemiet vērā, ka, noformējot kredītlīniju, jūs uzņematies noteiktas saistības, tāpēc šis solis ir kārtīgi jāapsver.
  • Situācijās, kad finansēšanas mērķis jau eksistē, bet precīza izdevumu summa vēl nav zināma.


Rezumējot, var teikt, ka kredītlīnija tomēr atšķiras ar daudz elastīgāku finansēšanas mehānismu: naudu var izmantot vēlāk un kredītlimitu iespējams palielināt. Ja tomēr jūsu situācijā jums ir nepieciešama vienreizēja naudas palīdzība un tās apjoms jūs pilnībā apmierina, tad parasts patēriņa kredīts ar nelielu atmaksas termiņu būs ideālais variants.


Jebkurā gadījumā, lai izvēlētos piemērotu kredītlīniju vai izdevīgu patēriņa kredītu, katram aizņēmējam ir jau iepriekš jāapsver savas iespējas, kā uzlabot savu finansiālo stāvokli.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts operācijai

Bankas regulāri atjauno savu mērķa finanšu produktu līniju

Kredīts lauksaimniecības tehnikai

Lauksaimniecība ieņem vienu no vadošajiem virzieniem Latvijas ekonomikā. Valsts agrārais potenciāls veidojies, pamatojoties uz dabas un vēsturiskiem faktoriem, un ir uzņēmis apgriezienus jau kopš 19.gadsmita.

Kredīts NordCard

Visu pieejamo kredītu piedāvājumu vidū paaugstinātu popularitāti iemantojušas kredītkartes, kuras var pieskaitīt ātrajiem kredītiem bez noteikta mērķa

Kredīts Incredit

Latvijas finanšu tirgus “arēnā” ir milzīgs skaits dažādu kompāniju, kas nodarbojas ar kreditēšanu