Kā uzzināt savu finanšu reputāciju un kāpēc tā ir tik svarīga

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Ar to ir paspējusi saskarties jau lielākā Latvijas Republikas iedzīvotāju daļa, konkrēti, tie iedzīvotāji, kas paspējuši izmantot kredīta piedāvājumus vai auto līzingu. Bet ko nozīmē “kredītvēsture” un kāpēc tai tik lielu vērību pievērš banku darbinieki, izskatot kredīta pieteikumus? Ko var atrast kredītvēsturē un kā pašam aizņēmējam uzzināt šo informāciju? Tieši šos jautājumus mēs apskatīsim mūsu šodienas rakstā.


Ko nozīmē “kredītvēsture”


Kredītvēsture ir identiska finanšu saistību pārskatam, kas tiek izveidots konkrētai personai. Kredītvēsture satur ne tikai ziņas par jau atmaksātajiem kredītiem, bet arī par personas esošajām saistībām. Bez galvenās informācijas kredītvēsture ietver arī informāciju par to, cik godprātīgi ticis atmaksāts katrs iepriekšējais kredīts un vai klients pilnā apmērā pilda savas saistības pret komunālajiem uzņēmumiem (tiek ņemti vērā neapmaksātie maksājumi par mājokļa uzturēšanu).


Jebkuru savu finansiālo saistību kārtīga izpilde (kredītu atmaksa un komunālo rēķinu apmaksa) ir tiešais ceļš uz tīru un nesabojātu kredītvēsturi, kas jums vēl būs nepieciešama, noformējot naudas aizņēmumu, līzingu, hipotēku vai auto kredītu.


Kredītvēstures datu bāzi var izmantot ne tikai bankas, bet arī uzņēmumi, kas nodarbojas ar līzinga noformēšanu. Lai pārbaudītu sevi, pirms katra gājiena pie investora ieteicams pārskatīt savus datus no personīgās kredītvēstures. Fiziskās personas vai nākamie aizņēmēji var pārbaudīt datus par sevi, pārliecināties par savu ideālo kredītu dosjē un jau pēc tam doties pie kreditora, lai noformētu finansiālo palīdzību. Šai gadījumā iespēja, ka potenciālais aizņēmējs saņems atteikumu, līdzinās nullei.


Kreditoriem šāda datu bāze ir pierādījums klienta atbildībai un godprātībai, kas vērsies pēc līzinga vai naudas aizņēmuma. Ieskatoties kredītu datu bāzē, kreditors var uzreiz izsekot līdzi agrāko un esošo saistību atmaksas tendencei. Nereti tieši šis fakts ir izšķirošais, izskatot pieteikumu.


Izpildot pilnīgi visus kredītsaistību atmaksas nosacījumus, jūs varat neuztraukties par savu finanšu reputāciju. Bet pietiek vien kavēt rēķinu atmaksu, kad jūsu kredītvēsturē parādīsies negatīvas atzīmes.


Šādas ziņas tiek ienestas kopējā datu bāzē par aizņēmēju, tur šī informācija saglabāsies vēl nākamos 5 gadus. Gadījumā, kad nokavētais maksājums ir jau atmaksāts kopā ar kopējo kredīta parādu, visu šo laika periodu negatīvo informāciju tāpat redzēs citas kredītorganizācijas.


Katra banka vai jebkurš cits uzņēmums, kurā jūs noformējat finanšu darījumu, kredītvēstures datu bāzē ievadīs savu informāciju par jums. Vēlāk jūsu kredītreputāciju apskatīs nākamais investors gadījumos, ja gribēsiet vēlreiz paņemt kredītu vai noformēt līzingu.


Kādas funkcijas ir kredītvēsturei


Potenciālajam aizņēmējam kredītvēstures raksturojums ietekmē dažādus nākamo finanšu produktu noformēšanas jautājumus. Piemēram, ja jums ir ideāla kredītvēsture un jūs esat nolēmis iegādāties jaunu televizoru populārā internetveikalā ar nomaksu, jums ir virkne priekšrocību pār citiem, kas vēlas iegādāties šo pašu jaunā televizora modeli. Kāpēc: pirmkārt, jums noteikti neatteiks iegādāties izvēlēto preci uz nomaksu, otrkārt, jums tiks piedāvāti visizdevīgākie nosacījumi. Rezultātā jūs saņemsiet televizoru, tiklīdz tas tiks nogādāts uz jūsu pilsētu, un izmaksāsiet tā vērtību bez lielām komisijas maksām un gada likmēm.


Šādu veikalu vadība, pēc tam, kad būsiet iesniedzis pieteikumu iegādāties preci uz nomaksu, pirmkārt pārbaudīs jūsu reputāciju maksātspējas datu bāzē. Ja kredītvēsture “nav sasmērēta” un jūs esat “lieliski” ticis galā ar daudzām saistībām, tad kreditoram nav iemesls jums neuzticēties. Tieši tāpēc viņš jums piedāvās virkni privilēģiju, kā rezultātā jūs varēsiet būtiski ieekonomēt, izdarot pirkumu.


Ja tomēr situācija ir pretēja, tas ir, jūsu kredītvēsture varētu būt labāka, tad kreditors var jums atteikt preces iegādi uz nomaksu. Dažos gadījumus negodprātīgs aizņēmējs var saņemt akceptu pirkumam, bet tad viņam preces apmaksa vairs nebūs preces iegāde uz nomaksu, bet kredīts ar neizdevīgiem nosacījumiem (obligāta pirmā iemaksa, augstas procentu likmes, līguma maksas noformēšana, apdrošināšana utt.).


Kā pārbaudīt savu kredītvēsturi?


Uzreiz jāmin, ka laiku pa laikam ir nepieciešams pārbaudīt savu kredītvēsturi, jo pat tad, ja savā kredītu dosjē jums nav negatīvu faktu, var parādīties kāda neprecizitāte, kā arī nereti sastopama nepilnīga informācija, kļūdas, kuras pieļāvuši banku speciālisti. Piemēram: jūs jau sen esat atmaksājis nokavēto kredītu, bet finanšu kompānijas darbinieks ir aizmirsis atgriezties pie jūsu datiem un izlabot informāciju.


Personīgo kredītvēsturi par sevi iespējams atrast komerciālās tīmekļa vietnēs. Par laimi, šādu starpnieku – tīmekļa vietņu ir pietiekami daudz. Šajos resursos tiek reģistrēti arī kreditori, kas ar laiku sāk pievienot svaigu informāciju par saviem klientiem. Jebkuram Latvijas pilsonim ir iespēja apskatīties savu kredītvēsturi bez maksas, tomēr ne biežāk kā 2 reizes gadā. Tā jūs varat iepazīties ar savu finansiālo raksturojumu un pārbaudīt, cik precīzi ievadīta jaunākā informācija.


Šobrīd visu kredītvēstures datu bāzi pārvalda vienīgā oficiālā Latvijas Banka (lielākais kreditors valstī). Tās kredītreģistrā ir savākta informācija par vairāk kā miljons aizņēmējiem un to galvotājiem.


Informāciju par savu kredītvēsturi jebkurš Latvijas Republikas pilsonis var saņemt trijos veidos:

 

  1. Apmeklējot tīmekļa vietni entrust.bank.ru. Lai saņemtu datus, jums būs nepieciešama jūsu ID karte un karte – lasītājs ar piekļuvi datoram.
  2. Personīgi apmeklēt Latvijas Banku un aizpildīt tur speciālu pieteikumu ar lūgumu iepazīties ar savu kredītvēsturi.
  3. Ar parastā vai elektroniskā pasta palīdzību nosūtīt pieteikumu Latvijas Bankai savas kredītvēstures saņemšanai. Ja esat nolēmis izmantot elektronisko vēstules nosūtīšanas veidu, tad pieteikums būs jāparaksta ar elektronisko parakstu. Nosūtot vēstuli pa parasto pastu, jums būs jāapmaksā pasta izdevumi, lai vēstuli ar kredītvēsturi nosūtītu uz jūsu adresi.


Par kredītvēsturi katram no mums ir jārūpējas nepārtraukti, jo pēkšņa vajadzība pēc naudas var rasties jebkurā brīdī. Reizē ar ārkārtas situācijām jūs, iespējams, gribēsiet noformēt hipotēku vai iegādāties mašīnu kredītā. Šajā gadījumā disciplīnas trūkums vai aizmāršība kļūs par galveno šķērsli ceļā pie mērķa. Pat tad, ja pārsteidzīgais solis sperts jau pirms vairākiem gadiem, situāciju izlabot nebūs iespējams. No visa augstākminētā var izdarīt secinājumu, ka laba kredītvēsture – tā ir garantēta iespēja jebkurā brīdī saņemt finansiālo palīdzību.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts PrivatBank

Latvijas Republikas banku sektorā finanšu iestāde “PrivatBank” darbojas kopš 1992.gada

Kā atbrīvoties no aizņēmumiem

Katrs, kas kaut reizi dzīvē ir noformējis kredītu, ar laiku uzdod sev jautājumu “Kā atbrīvoties no aizņēmuma?”

Kredīts Vita Credit

Līdz ar kredītu produktu klāsta paplašināšanos daudzas finanšu organizācijas aizpildījušas tukšās “nišas”” tirgū, izvēloties konkrētu specializāciju banku sfērā

Hipotekārais kredīts jaunām ģimenēm

“Būt par sava mājokļa īpašnieku” – uz šo mērķi tiecas liela daļa valsts iedzīvotāju, bet dažiem tas tā arī paliek nesasniegts