Kā uz visiem laikiem samazināt rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem?

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Tieši tāpēc mēs nolēmām apskatīt saules paneļu izmantošanas izdevīgumu, pamatojoties uz trīs reālām atsauksmēm, kuras snieguši šo sistēmu esošie lietotāji.


1. 2019.gada beigās Tukuma novada iedzīvotājs Pēteris Krīgers nolēma iegādāties saules paneļus no uzņēmuma AJ Power. Pēc 4 mēnešiem uz Pētera mājas jumta tika uzstādīti 33 saules paneļi. Un jau 6 mēnešus Krīgers izmanto pilnīgi visas saules enerģijas sniegtās priekšrocības.


Iemesls saules bateriju uzstādīšanai Pēterim bija pārāk dārgie elektrības rēķini. Jo lielāks bija rēķins, jo lielāka bija vēlme pašam ražot elektroenerģiju. Pēc Tukuma novada iedzīvotāja vārdiem, ekonomija no saules paneļiem ir acīmredzama. Pēdējo 4 mēnešu laikā Pēterim izdevās ieekonomēt uz elektrības rēķiniem līdz pat 200 eiro, turklāt šajā laika periodā viņš gandrīz visu laiku uzturējās mājās. Kad vasarā iestājās siltās un saulainās dienas, viņš bija ļoti priecīgs, jo šajā laikā viņa rekuperācijas sistēma izstrādāja un uzkrāja enerģiju vēl lielākos apmēros!


Neskatoties uz to, ka Latvijā ne tik bieži ir sastopamas saulainas dienas, Pēteris apgalvo, ka pat mākoņainā laikā paneļi ražo elektrību, jo to darba galvenais nosacījums ir gaisma. Pavasarī un vasarā, kad saule Latvijā sasniedz savu maksimumu, Krīgers uzkrāj izstrādājamo elektrību speciālos akumulatoros, lai vēlāk to izmantotu gada aukstajā laikā.


Runājot par saules paneļu apkalpošanu, Pēteris Krīgers apgalvo, ka sistēmai nav nepieciešama speciāla un regulāra apkope. Viss, kas ir vajadzīgs – sekot līdzi, lai invertora zaļā lampiņa visu laiku būtu iedegta un enerģija patiešām tiktu ražota. Kas attiecas uz paneļu izturību, Pēteris apgalvo, ka saules paneļi ir pietiekami izturīgi un to funkcionalitāte nav mainījusies spēcīga lietus un negaisa dēļ, tie nav cietuši arī vizuāli.


Savā intervijā Krīgers aicina cilvēkus nešaubīties par saviem nodomiem uzstādīt saules paneļus un jau pašā sākumā vērsties pie speciālista, kas sastādīs tāmi sistēmas cenai, kā arī sniegs aprēķinu ekonomisko pamatojumu. Pēteris saka, ka Latvijas iedzīvotāji ārkārtīgi maz izmanto saules enerģiju, tāpēc, ja ir iespēja uzstādīt uz jumta saules baterijas, tas noteikti ir jādara, jo tā ir lieliska investīcija jūsu nākotnei.


2. Otrais saules paneļu uzstādīšanas piemērs – tas ir Jānis Kronbergs un saules bateriju ražotājs uzņēmums Enefit. Arī šī pieredze ir pierādījusi, ka saules enerģijas sistēma ir būtiski samazinājusi centralizētās elektroapgādes patēriņu, un perspektīvā paneļu cena pilnībā atmaksāsies jau pēc 10 gadiem.


Vēl pirms savas mājas būvniecības Jānis nolēma izplānot visas iespējamās mājas apkalpošanas izmaksas, un viens no izmaksu samazināšanas variantiem bija LED apgaismojuma uzstādīšana un elektroenerģijas uzkrāšanas sistēma. Pirms saules paneļu uzstādīšanas mājas īpašniekam nebija ne mazākā priekšstata par šīs sistēmas darbības mehānismu, turklāt viņš bija pārliecināts par to, ka šī aprīkojuma cena ar uzstādīšanu varētu atmaksāties tikai pēc 20-30 gadiem, un tas samazināja interesi par piedāvājumu. Bet tiklīdz sistēma sāka darboties un viņš varēja aprēķināt ekonomiju par 1 mēnesi, viņš saprata, ka rekuperācijas sistēma atmaksātos jau pēc 10 gadiem. Sistēmas montāža ilga tikai 2 dienas: pirmā diena – paneļu uzstādīšana, otrā – invertora uzstādīšana un tā pieslēgšana sistēmai.


3. Trešais saules paneļu ekspluatācijas piemērs – Rihards Bergs, kurš vēlējās atrast atjaunojamus resursus savai ražotnei. Kad viņš nonāca pie secinājuma, ka saules paneļi var kļūt par labu investīciju – viņš vērsās pie speciālista un vēlreiz pārliecinājās par savu taisnību. Jau 12 mēnešus Rihards izmanto uzstādītos saules paneļus un ir ievērojis būtisku ekonomiju elektroenerģijas rēķinos, kā arī guvis zināmu neatkarību biznesa vadīšanā.


Sarunā Bergs norāda precīzus laika intervālus sistēmas pilnīgai montāžai, ņemot vērā dokumentu noformēšanu. No brīža, kad tika pieņemts lēmums uzstādīt rekuperācijas sistēmu, līdz tās pilnīgai palaišanai pagāja aptuveni 1,5 mēneši, bet lielāko šī laika daļu aizņēma dokumentu noformēšana būvvaldē.


Rihards Bergs ir pilnīgi pārliecināts par būtisku ekonomiju un ir pat veicis elementārus aprēķinus šai sakarā. Piemēram, viņa māja mēnesī vidēji patērē no 150 līdz 250 kW elektroenerģijas (atkarībā no gada laika – vasarā elektrība tiek patērēta mazāk, ziemā vairāk). Ar saules paneļiem Rihards maksā mazāk kā pusi no patērētās enerģijas, bet visu pārējo nepieciešamo elektrību izstrādā paneļi.


Rezumējot savas pieredzes stāstu, Rihards, tāpat kā abi iepriekšējie saules paneļu lietotāji, iesaka ikvienam, kas grib veikt ilgtermiņa investīcijas, izmantot šādu atjaunojamo resursu ekspluatācijas variantu. Pēc viņa vārdiem, šādas investīcijas atmaksāsies jau 5-10 gadu laikā.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Kā pareizi izvēlēties zemesgabalu mājas būvniecībai

Ja esat nolēmis uzbūvēt savu māju “no nulles”, tad jums ir jāzina, ka vispirms ir jāizvēlas vieta, uz kuras tad arī tiks uzcelta jūsu jaunā un skaistā māja

Kredīts komunālo parādu atmaksai

Kredīti un aizdevumi – tas ir lielisks instruments, kā realizēt savus sapņus un vēlmes, dzīvot komfortabli jau šodien, bet par visiem saņemtajiem labumiem norēķināties pakāpeniski

Jaunie Covid-19 ierobežojumi Latvijā

Uz atkal pieaugošās Covid-19 epidemioloģiskās situācijas fona Ministru kabinets Latvijā ir izstrādājis virkni labojumu normatīvajos aktos, kas palīdzēs apturēt pandēmijas pieaugumu

Kredīts saimnieciskajai darbībai

Kāpēc biznesā aizvien populārāki kļūst tie aizdevumi, kas tiek izsniegti būvniecībai?