Atgriezeniskais līzings – jauna nomas forma

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Ja tiek ievēroti vienkārši noteikumi, līzinga saņēmēja puse ne ar ko neriskē, tieši otrādi, tā var ar izdevīgiem nosacījumiem izmantot dažādus nekustamā īpašuma objektus, transportu vai aprīkojumu tai nepieciešamo laika periodu.


Līzinga nosacījumi, nianses un priekšrocības ir skaidras ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kam ir bijusi kaut neliela darīšana ar finanšu produktiem vai automašīnām. Bet nesen ir parādījies pavisam jauns līzinga veids ar nosaukumu “atgriezeniskais” vai “atpakaļējais”, kas saviem lietotājiem sola vēl lielāku izdevīgumu, nekā ierastā ilgtermiņa nomas forma.


Ko saprot ar atgriezenisko līzingu?


Atgriezeniskajā vai atpakaļējā līzingā automašīnas pārdevējs un līzinga saņēmējs ir viena un tā pati persona. Citiem vārdiem sakot, jūs pārdodat savu mašīnu līzinga kompānijai un tūlīt pat noformējat to līzingā ar pilnas izpirkuma tiesībām līzinga līguma darbības termiņa beigās. Turklāt pārdevējs un arī līzinga saņēmējs vispirms saņem naudu, kas ekvivalenta automašīnas vērtībai, pēc tam apņemas maksāt ikmēneša līzinga maksājumus.


Šādās finanšu attiecībās nemainās auto atrašanās vieta un tā faktiskais lietotājs. Mainās tikai formālais īpašnieks un tiesisko attiecību forma. Finanšu iestādēs atgriezeniskais līzings ir kļuvis par vienīgo pareizo risinājumu gadījumā, ja klients ir vērsies pie kreditora pēc finanšu palīdzības, bet viņa raksturojums nav apmierinājis nevienu bankā esošo programmu. Tādā veidā klients par savu auto saņem arī pienācīgu naudas summu, un viņam joprojām ir tiesības lietot savu ierasto automašīnu.


Atgriezeniskā līzinga priekšrocības


Kaut arī atgriezeniskajam līzingam ir kopējas iezīmes kā fiziskām, tā arī juridiskām personām, to noformējot, katra klientu kategorija iegūst sev īpašas priekšrocības.


Priekšrocības fiziskām personām:

 

  1. Naudas summas saņemšana.
  2. Automašīnas amortizācija notiek paātrinātos tempos.
  3. Dzēst auto vērtību iespējams pēc elastīga grafika. Nereti līzinga kompānijas ir piekāpīgas un atļauj atlikt maksājumu.
  4. Ekonomija uz īpašuma nodokli.
  5. Lai noformētu atgriezenisko līzingu, klientam nenāksies gādāt papildus dokumentu klāstu.
  6. Līzinga saņēmējs (auto pārdevējs) var izmantot esošās subsīdijas vai līzinga programmas piedāvātās atlaides.


Atgriezeniskā līzinga priekšrocības uzņēmumiem:

 

  1. Iespēja izmantot nodokļu atvieglojumus.
  2. Transportlīdzekļa noņemšana no uzņēmuma bilances.
  3. Apgrozāmo līdzekļu papildināšana, pārdodot auto.

 

Atgriezeniskā līzinga noformēšanas sistēmā fiziskai personai šo procedūru saņemt ir daudz vieglāk, uzņēmumam nāksies iesniegt savus statūtu dokumentus un finanšu pārskatus.


Atgriezeniskā līzinga riski


Protams, daudziem biznesmeņiem šāda shēma šķitīs izdevīga un pievilcīga, tomēr valsts ieņēmumu dienests sekos līdzi atgriezeniskā līzinga noformēšanas nepieciešamībai. Gadījumā, ja tam būs aizdomas, ka programma tikusi noformēta, lai uzlabotu firmas vadītāja finansiālo stāvokli, kompānijai nāksies pierādīt savu nodomu caurspīdīgumu tiesas zālē. Ja nevarēsiet pierādīt, ka nauda, kas saņemta no līzinga objekta pārdošanas un ieekonomēta uz nodokļiem, iztērēta tikai uzņēmuma labā, jūs riskējat zaudēt tiesības nodarboties ar savu agrāko biznesu.


Visi riski, kas tieši saistīti ar atgriezenisko līzingu, skar ne tikai pašu pārdevēju – līzinga saņēmēju, bet arī līzinga kompāniju. Visus iespējamos riskus un problēmas var apiet tikai vienā gadījumā: kārtot visu grāmatvedības uzskaiti caurspīdīgi, noformēšanu neslēpjot no kontrolējošām iestādēm.


Kādi objekti interesē atgriezenisko līzingu?


Šajā jautājumā atgriezeniskais līzings ne ar ko neatšķiras no sava parastā “ciltsbrāļa”, jo kāpēc gan lai finanšu organizācija pirktu mazlikvīdu īpašumu vai šauras specializācijas aprīkojumu, jo pilns izpirkums taču var arī nemaz nebūt! Tāpēc priekšrocība atgriezeniskajā līzingā tiek dota transportlīdzekļiem (noteikta izlaiduma perioda).


Citu objektu vidū ir arī nekustamais īpašums, kam ir grandioza amortizācijas rezerve. Uzņēmējiem – pārdevējiem atgriezeniskais līzings ar nekustamo īpašumu ir ārkārtīgi izdevīgs: viņi saņem tā vērtību, turpina tieši tāpat izmantot ierastos kvadrātmetrus, vairs nemaksājot nekustamā īpašuma nodokli.


Lai novērtētu tā vai cita īpašuma spēju kļūt par atgriezeniskā līzinga objektu, kreditori veic to novērtēšanu pēc 3 kritērijiem: likviditāte, cena, stāvoklis.


Kas ir labāks: atgriezeniskais līzings vai kredīts?


Galvenais “pluss” atgriezeniskajā līzingā ir ievērojamas naudas summas saņemšana un iespēja turpināt lietot pārdoto objektu (un atpakaļ saņemto līzingā). Situācijā, kad jums vai jūsu uzņēmumam ir steidzami vajadzīga nauda, atgriezeniskais līzings var tikt pielīdzināts “burvju nūjiņai”.


Naudu, kuru jūs saņemsiet no līzinga objekta pārdošanas, varēsiet novirzīt situācijas izlabošanai, ja esat kļūdījies sava biznesa vadībā un saskāries ar gandrīz neatrisināmu problēmu. Mazliet vēlāk, kad situācija uzlabosies, varēsiet viegli atmaksāt līzingu, jo kompānija sāks strādāt veiksmīgi, nesot maksimālu peļņu. Tāpat jūs mazliet “atslogosiet” sevi no nodokļu nomaksas.


Ja meklējiet naudu, lai uzlabotu situāciju uzņēmumā, atgriezeniskais līzings šajā gadījumā būs gan izdevīgāks, gan lietderīgāks par kredītu. Turklāt ar darījuma noformēšanu neradīsies problēmas, ja objekts būs likvīds un interesants līzinga kompānijai.


Tomēr atgriezeniskajam līzingam ir arī otra puse, kas to atšķir no parasta kredīta: noformējot darījumu, īpašuma tiesības uz objektu pāriet līzinga kompānijai. Ja līzinga saņēmējs vairs nespēj tikt galā ar savām saistībām, līzinga īpašums līzinga saņēmējam tiks viegli atņemts bez liekas tiesāšanās. Kad šāda situācija tiek apskatīta no kredīta mehānisma prizmas, kreditora puse ilgi tiesājas, līdz beigās atsavina īpašuma tiesības kredīta ķīlas objektam.


Tieši tāpēc atgriezeniskais līzings liek saviem lietotājiem būt maksimāli uzmanīgiem un noformēt šo darījumu tikai tad, ja ir pilna pārliecība, ka līguma objektu kompānija vai fiziska persona varēs izpirkt bez grūtībām.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts ar pirmo iemaksu

Lai noformētu pietiekami lielu naudas summu kredītā, piemēram, remonts, steidzami jānopērk mājoklis vai mašīna, jums ir jāizpilda viens ļoti svarīgs šādu aizdevumu nosacījums – pirmā iemaksa

Laifhaki autovadītājiem ziemas laikā

Ziemu diez vai var nosaukt par “veiksmīgu” laiku braukšanai ar automašīnu

Kā uzsākt savu biznesu

Jauna biznesa sākumu var salīdzināt ar tālu un aizraujošu ceļojumu

Pārkreditācija bez ķīlas

Dažreiz mums ir vienkārši nepieciešami ātrie kredīti, bet jūsu ģimenes budžets nedrīkst tikt tērēts uzreiz vairāku šādu aizdevumu atmaksai, jo agri vai vēlu jūs neizturēsiet tādu finansiālo slodzi un nonāksiet parādu bedrē