Pandēmijas sekas aizņēmumiem ar nodrošinājumu

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Pēc ekspertu domām, no krīzes neizdosies paslēpties nevienam: tā ietekmēs pat budžeta nozares darbiniekus. Paskatoties uz gaidāmo ainu kopumā, mūs sagaida totāla slīgšana nabadzībā un maksimāli iespējamais bezdarba pieaugums.


Dažus mēnešus pirms karantīnas sākuma kredīts vai hipotēka nekustamajam īpašumam tika noformēta daudz biežāk, nekā tai pašā periodā, bet pirms gada. Zemās procentu likmes un gaidāmā inflācija mudināja cilvēkus ietaupīto naudu investēt nekustamajā īpašumā. Bet jau otrajā pašizolācijas nedēļā hipotekārā kredīta izsniegšanas tempi vairākkārt samazinājās. Pirmais kredīta noformēšanas samazināšanās iemesls bija banāls aizliegums iziet no mājas, kas nozīmē, arī neiespējamība atvērt kontu bankā vai apskatīties pirkuma objektu.


Otrais arguments tempu lejupslīdei bija tas, ka daudzi uzņēmumi vienkārši tika aizvērti, un tagad bankām nav pie kā vērsties, lai pārliecinātos par aizņēmēja piederību norādītajam uzņēmumam. Augstākminētās grūtības spieda izstiept aizņēmuma noformēšanas termiņu uz vairākām dienām, pat vairākām nedēļām. Problēmām, kas apturēja hipotekārā kredīta izsniegšanu, pievienojās arī procentu likmes sadārdzināšanās – daudzas bankas izmantoja situāciju un paaugstināja savu komisijas maksu par 1-2 punktiem. Pagaidām ir grūti prognozēt gaidāmo CB likmi, ekspertu viedokļi ir sadalījušies 3 grupās. Bet jebkurā gadījumā tos apvieno pieņēmums, ka agri vai vēlu Centrālās bankas likme atgriezīsies pie pirmskrīzes apmēriem, un tie, kas šobrīd apšauba hipotekārā kredīta racionalitāti, varēs noformēt šādu kredītu nekustamajam īpašumam, bet vēlāk.


Uz vietas nav stāvējušas arī nekustamā īpašuma cenas. Būvmateriālu cenas ir strauji kāpušas, tāpēc tas automātiski ietekmēja arī viena kvadrātmetra cenu. Tomēr nākotnes prognozes pagaidām ir iepriecinošas – tāpat kā ar procentu likmi ir gaidāma situācijas izlīdzināšanās uzreiz pēc krīzes.


Noformēt vai nenoformēt?


Šobrīd daudzus interesē tikai šis jautājums, bet pagaidām tas ir perspektīvā. Finanšu profesionāļi iesaka interesēties par bankas iespējām, ko tā var jums sniegt, tas ir, iesniegt pieteikumu hipotekārajam kredītam, uzzināt nosacījumus, ar kādiem jūs varat saņemt kreditēšanu, un tad vienkārši iepauzēt uz dažiem mēnešiem. Ņemot vērā, ka piedāvātie hipotekārā kredīta nosacījumi būs spēkā visu šo laiku, ar savu finansiālo stāvokli jūs varēsiet tikt skaidrībā vēlāk (vai nezaudēsiet savu darbavietu, vai nesamazināsies jūsu ienākumu līmenis) un pieņemt skaidru lēmumu. Jebkurā gadījumā, nosūtītais pieteikums jums neuzliek nekādus pienākumus: ja sapratīsiet, ka pagaidām neesat gatavs tādam solim, varēsiet vienkārši atteikties no gaidāmā kredīta noformēšanas.


Vispārējais viedoklis par kredītiem karantīnas periodā


Un tomēr krīze ir palīdzējusi izdarīt secinājumu, ko agrāk finanšu eksperti neuzdrošinājās. Šobrīd lielākā daļa ekspertu uzskata, ka no kredītiem šobrīd atteikties nedrīkst, tāpēc ir jāpieņem jebkādi finanšu piedāvājumi, kas palīdzēs jums noturēties pašizolācijas brīdī. Ja jums ir radusies iespēja paaugstināt savu kartes kredītlimitu vai noformēt patēriņa kredītu – noformējiet, noņemiet naudu un atlieciet to. Jo neviens nezina, cik ilgi vēl saglabāsies krīze, bet nauda ēdienam, benzīnam un zālēm jums būs nepieciešama katru dienu. Tāpēc finansisti iesaka ņemt uzreiz visu to, ko dod, bet tikt galā ar sekām jau vēlāk – kad pandēmija mazināsies. Kaut arī par šiem kredītlīdzekļiem jums nāksies pārmaksāt.


Hipotekāro kredītu raksturojums


Hipotekārais kredīts – tas ir aizņēmums, kas pastāv divās galvenajās plaknēs:

 

  1. Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu, kas jau ir jūsu īpašums (līdzekļu izlietošanas mērķi var būt dažādi).
  2. Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu vēl viena nekustamā īpašuma objekta iegādei (nodrošinājums var būt gan iegādājamais objekts, gan jau esošais).


Abi šīs finansēšanas veidi ir hipotekārais kredīts, jo darījuma galvenais nosacījums – nekustamā īpašuma ķīla. Kuru no tiem jūs izmantosiet – ir atkarīgs no jūsu mērķiem.


Šādu kredītu apmērs bieži ir ierobežots, bet ir arī programmas, kas tieši atkarīgas tikai no nodrošinājuma cenas. Ja jums paveiksies, varēsiet atrast hipotekāro kredītu nekustamajam īpašumam pat 90% apmērā no ķīlas novērtējuma, bet visbiežāk kreditori ļauj noformēt hipotēku tikai 70% no mājokļa vērtības. Aptuvenais šāda kredīta noformēšanas termiņš ir 1-4 dienas, bet karantīnas apstākļos aizņēmuma noformēšanas termiņš var ievilkties vairākas nedēļas.


Vai iespējams saņemt hipotēku nekustamajam īpašumam online?


Kredīts ar nodrošinājumu mājokļa veidā ar 70% no ķīlas vērtības būs pieejams pat tad, ja jums nepieder māja vai dzīvoklis, bet ir vasarnīca, garāža vai zemesgabals. Procentu likme šim kredītam ir daudz zemāka nekā patēriņa aizņēmumiem, kas tiek izsniegti ātri un pat online. Tāpēc hipotēka tiek uzskatīta par izdevīgāku finansēšanas veidu. Tā kā būs ķīlas nodrošinājums, kreditors neinteresēsies par jūsu ienākumiem vai kredītvēsturi, jo aizņēmuma neatmaksāšanas gadījumā tas vienalga varēs segt savus izdevumus, pārdodot jūsu nekustamo īpašumu.


Procentu likmes hipotēkām uz nekustamo īpašumu sākas no 14% atzīmes, precīzāka komisijas maksa tiek noteikta individuāli atkarībā no jūsu reputācijas, labklājības līmeņa, bet, pirmkārt, no objekta likviditātes. Tieši tāpēc kreditori nepublicē precīzas procentu likmes aizņēmumiem pret nekustamā īpašuma ķīlu, bet tikai norāda minimālo procentu.


Noformēt hipotēku nekustamajam īpašumam iespējams online: iesniegt pieteikumu ar tīmekļa vietnes palīdzību un uzzināt kreditora atbildi var, atrodoties pašizolācijā. Tomēr, lai parakstītu kredītlīgumu, jums nāksies personīgi doties pie kreditora. Finansēšanas iespējas var atrast daudzās populārās bankās: SEB Bank, Citadele, Swedbank, Nordea u.t.t. Ja negribat nodarboties ar patstāvīgiem kredīta meklējumiem, uzticieties profesionāļiem – speciālām platformām–servisiem, kas, vadoties no jūsu sniegtās informācijas, piedāvās jums vispiemērotākās kredītprogrammas. Piemēram, Latvijas Kredītu Centrs dod iespēju vienas dienas laikā saņemt atbildi uz vienu jūsu pieteikumu no 14 kreditoriem vienlaicīgi. Šāds risinājums tiek uzskatīts par visizdevīgāko, jo jums būs tiesības izvēlēties vispiemērotāko programmu no visām esošajām un ātri saņemt naudu.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kā kļūt par finansiāli izglītotu cilvēku

Daudziem “finanšu pratība” nozīmē prasmi ekonomēt uz pirkumiem un būt maksimāli taupīgam

2020.gada top telefoni

Pēc Canalys kompānijas analītiskajiem datiem 2019.gadā pasaules mobilo telefonu tirgus pirmo reizi pēdējo dažu gadu laikā palielināja savus pārdošanas apjomus par 1%

Kā pareizi izvēlēties zemesgabalu mājas būvniecībai

Ja esat nolēmis uzbūvēt savu māju “no nulles”, tad jums ir jāzina, ka vispirms ir jāizvēlas vieta, uz kuras tad arī tiks uzcelta jūsu jaunā un skaistā māja

Kā pārdzīvot ekonomisko krīzi

Vai arī jūs uzskatiet, ka no ekonomiskās krīzes var tikai ciest?

Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība ir uzlabojusies

Negaidīti visā pasaulē iestājusies ekonomiskā krīze, ko izraisīja COVID-19 pandēmija, ir palīdzējusi radīt priekšstatu par Latvijas Republikas iedzīvotāju finanšu pratību