Kā ir mainījusies Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība līdz ar pandēmijas atnākšanu?

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

FKTK direktore Santas Purgaile norāda, ka šajā virzienā vērojamas būtiskas pozitīvas izmaiņas, bet darbs šajā sektorā nedrīkst apstāties: vajag arī turpmāk veicināt to, lai valsts iedzīvotāji rūpētos ar savu drošības spilvenu un iemācītos veidot naudas ietaupījumus.


Purgaile atzīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem ir jāturpina mācīties racionāli rīkoties ar savām finansēm, salīdzināt dažādus kredītu piedāvājumus, lai izvēlētos visoptimālāko variantu, neiekrītot krāpnieku nagos, bet izmantojot tikai pārbaudītu profesionāļu palīdzību.


FKTK arī atzīmēja, ka pagājušā gada laikā mājsaimniecību ienākumi ir ievērojami palielinājušies, daudzas no tām ir sākušas atlikt lielu daļu savas peļņas. No otras puses, ienākumu palielināšanās daudziem ļāva palaist vaļīgāk savu izdevumu grožus: samazinājusies tā mājsaimniecību daļa, kas agrāk nodarbojās ar nākotnes izdevumu plānošanu.


Pagājušā gada laikā 21000 Latvijas iedzīvotāji ir sākuši izmantot trešo pensiju līmeni. Pateicoties tam, iemaksu summa palielinājās par 7 miljoniem eiro. Salīdzinot ar 2018.gadu, kad gada sākumā privātajās pensiju fonda struktūrās iesaistījās aptuveni 304000 cilvēku, 2019.gada beigās tām bija jau 325000 lietotāji.


Reizē ar finanšu situācijas uzlabošanos, būtiski samazinājās kavētu kredītu maksājumu skaits, īpaši tie, kas pārsniedz 90 dienas. Tas un augstāk minētie novērojumi FKTK palīdzēja izdarīt secinājumu, ka Latvijas iedzīvotāji ir uzlabojuši savu finanšu pratību un ir kļuvuši daudz atbildīgāki.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts pret dzīvokļa ķīlu

Šķiet, ka hipotekārais kredīts tikai tagad sasniedza popularitātes kāpumu, kad pēkšņi iestājās ekonomiskā krīze, ko izraisīja pasaules pandēmija

Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu juridiskām personām

Jūsu biznesam trūkst līdzekļu attīstībai vai arī jūs jau sen lolojat ārkārtīgi izdevīgu biznesa plānu, bet tā realizācijai nepieciešama liela naudas summa?

Hipotekārā kredīta kalkulators

Gribat nopirkt savu mājokli vai iegādāties vēl vienu nekustamā īpašuma objektu, bet jums katastrofiski trūkst laika saskarsmei ar banku vai citiem kreditoriem?

Kā kļūt par finansiāli izglītotu cilvēku

Daudziem “finanšu pratība” nozīmē prasmi ekonomēt uz pirkumiem un būt maksimāli taupīgam