Kā ieekonomēt līdz 40% mājokļa iegādei?

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Pēc ekspertu domām nekustamā īpašuma iegāde izsolē var ieekonomēt jums 30-40% no objekta tirgus cenas. Bet vai tas ir tik vienkārši nopirkt dzīvokli vai māju izsolē, un par kādiem riskiem ir jāzina ikvienam dalībniekam, kas nolēmis izmēģināt laimi šādā veidā?


Ar ko ir pamatota nekustamā īpašuma zemā starta cena izsolē?


Nekustamā īpašuma izsoles organizēšana – tas ir pilnībā likumīgs darījums, ko regulē Latvijas Republikas Civilprocesa likuma 73.nodaļa. Lai kļūtu par šādu izsoļu dalībnieku, ikvienam, kas vēlas lēti iegādāties nekustamo īpašumu, nāksies pārskaitīt ķīlu 10% apmērā no mājokļa novērtēšanas cenas. Naudai, kas veic ķīlas funkciju izsolēs, ir jāienāk Valsts kasē dienu pirms izsoles sākuma. Praksē tie, kas vēlas iegādāties mājokli izsolē, naudu pārskaita 2 dienas pirms tās sākuma, lai nepieļautu kavējumus bankas pārskaitījumā. Pati izsole – tas ir tiesu izpildītāja tiešs amata pienākums.


Nekustamais īpašums tiek izsolīts par samazinātu sākuma cenu, bet kāpēc?


Nekustamā īpašuma novērtēšana notiek uz parādnieka rēķina, bet pēc tiesu izpildītāja pieprasījuma. Tiesu izpildītājs vēršas pie sertificēta vērtētāja, kas nosaka nekustamā īpašuma cenu piespiedu pārdošanai. Pēc tam, kad cena tiek noteikta, tiesu izpildītājs informē par to ierakstītā vēstulē šādas personas:

 

  1. parādnieku,
  2. ķīlas turētāju – kreditoru,
  3. inkasatoru.


Vēstulē viņš norāda katra tiesības uz atkārtotu nekustamā īpašuma pārvērtēšanu nākamo 10 dienu laikā. Ja kāda no šīm personām gribēs atkārtoti veikt šādu procedūru, tā tiks veikta par šīs personas līdzekļiem. Apmaksai par atkārtotu novērtēšanu ir jāienāk, pārskaitot naudu uz tiesu izpildītāja kontu. Ja norādītā laika perioda laikā naudas summa nav ieskaitīta, tad pieteikums atkārtotai novērtēšanai tiek automātiski noraidīts.


Izsoles datumu un norises laiku visiem dalībniekiem paziņo ne vēlāk kā mēnesi pirms pasākuma. Šajā brīdī ir ļoti grūti paredzēt, par kādu cenu tiks pārdots nekustamais īpašums un cik cilvēku apmeklēs izsoli. Bet izsoli var atcelt pat pēdējā sekundē, ja parādnieks pilnībā atmaksā visu parāda summu vai kā citādi vienojas ar kreditoru par to ka, ir parādā viņam konkrētu naudas summu.

 

Kā tiek paaugstināta nekustamā īpašuma cena izsolē?


Šādu sižetu ikviens no mums ir nereti redzējis mākslas filmās, bet kā patiesībā notiek nekustamā īpašuma izsole?


Lai piedalītos izsolē, ikvienam, kas grib nopirkt dzīvokli vai māju, ir jāuzrāda sava pase vai pilnvara, uz kuras pamata tas pārstāv konkrētu personu, kā arī šo dokumentu kopijas. Izsole sākas ar objekta izsolīšanu par starta cenu. Ja mājokļa novērtēšana veikta divas reizes, tad tiek izsolīta augstākā starta cena. Tiesu izpildītājs nosauc nekustamā īpašuma starta cenu un viena soļa apmēru: naudas summā 1 solis var līdzināties 1-10% no starta cenas. Pēc tam dalībnieki sāk piedāvāt savu cenu, pakāpeniski paaugstinot objekta cenu ne mazāk kā par 1 soli. Paziņojot par savu piedāvāto cenu, dalībniekam ir mutiski jānosauc savs uzvārds un vārds.


Izsoles ar nekustamo īpašumu tiek veiktas pat tajā gadījumā, ja uz izsoli ir ieradies tikai viens gribētājs iegādāties nekustamo īpašumu. Lai pilnībā iegādātos mājokli, viņam nāksies paaugstināt starta cenu tikai par 1 soli. Parādniekam, viņa aizbildnim vai citam pārstāvim, kā arī tiesu izpildītājam, kas organizē izsoli, nav tiesības piedalīties izsolēs.


Ķīla, kuru personām, kas vēlas iegādāties nekustamo īpašumu, nākas samaksāt pirms izsoles sākuma, tiek atgriezta uzreiz pēc izsoles. Tas gribētājs, kurš uzvarējis izsolē, ar šo ķīlu nomaksā daļu pirkuma.


Kur slēpjas lamatas izsolei ar nekustamo īpašumu?


Nekustamā īpašuma interjers. Izsolē šāda informācija netiek sniegta, tāpēc nav zināms, kāds “pārsteigums” jūs sagaidīs pēc izsoles: pazīstama dizainera – arhitekta remonts vai vientuļi apkures radiatori pa visu istabu.


Parādi par komunālajiem pakalpojumiem. Pērkot mājokli izsolē nereti nākas nomaksāt ne tikai dzīvokļa cenu, bet arī visus komunālās saimniecības parādus. Ja kādas komunikācijas tikušas atslēgtas, tad tieši jums nāksies nodarboties ar to pieslēgšanu.


Bankas kredīts. Protams, nekustamā īpašuma iegādi izsolē jūs varat apmaksāt arī ar kredītu, bet tiesu izpildītājs jums izvirzīs konkrētus nosacījumus par mājokļa cenas atlikušo daļu. Un ja jūs šajā termiņā nenomaksāsiet nepieciešamo naudas summu, jums tiks atņemtas tiesības uz pirkumu.


Iedzīvotāji jeb nomnieki. Pēc izsoles jūs varat uzzināt, ka iegādātajos kvadrātmetros ir pierakstītas trešās personas vai tur dzīvo nomnieki, kuriem ir nomas līgums un kuri diez vai gribēs izvākties. Abos gadījumos situāciju varēs atrisināt tikai tiesas ceļā.


Dzīvokļa iegādei izsolē ir liels un trekns pluss – zema cena. Bet tai pat laikā šādu darījumu bieži dēvē par “kaķi maisā”: pirkums ir veikts, bet ko jūs patiesībā esat iegādājies, to ir grūti pārbaudīt, izņemot mājas ārējo fasādi.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts parādu atmaksai

Kredīti ir stabili ieņēmuši vienu no galvenajām mūsu ikdienas dzīves nišām

Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu Finlat

Vadoties no statistikas datiem, vislielākās kredītu summas tiek izsniegtas, noformējot kredītus pret nekustamā īpašuma ķīlu

Revolut Banka ver vaļā birojus Lietuvā un Īrijā

Forbes.ru informē, ka pavisam nesen Revolut izpilddirektors Ričards Deiviss (R.Davies) sniedza paziņojumu The Telegraph

Top paši dārgākie dzīvokļi Rīgā

Rīgā turpinās darījumi ar dzīvojamo nekustamo īpašumu cenā ap 1 miljonu eiro un dārgāk