Auto aizņēmums vai līzings: kas ir labāk?

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Šīs strīdīgais jautājums rodas, pamatojoties uz pārāk atšķirīgiem auto līzinga un auto kredīta nosacījumiem. Būtiski atšķiras arī izmaksas auto iegādei kredītā un līzingā. Vienīgais faktors, kas var vadīt jūsu izvēli šajā gadījumā – tā ir konkrēta optimāla programma no visu finanšu piegādājumu klāsta, neatkarīgi no tā, uz kādu bankas darījumu kategoriju attiecināma auto iegāde: uz auto kredītu vai auto līzingu.


Auto līzinga nosacījumi


Lai gūtu aptuvenu priekšstatu par auto līzinga atmaksu, mēs nolēmām uzskatāmi nodemonstrēt šādu piedāvājumu tipiskos nosacījumus.


1. Automašīnas iegāde līzingā kompānijā ONEfinance:

 

  • Auto līzinga apmērs: 1000-25000 eiro.
  • Atmaksas periods – līdz 6 gadiem.
  • Auto līzinga gada procentu likme - 3-45%.
  • Potenciālā klienta (līzinga saņēmēja) vecums – 21-70 gadi.


Papildus nosacījumi. Izvēloties šo auto līzinga programmu, iegādātais auto uzreiz tiek reģistrēts uz aizņēmēja vārda. Turklāt KASKO apdrošināšanas polises noformēšana nav obligāts darījuma nosacījums. Visu trīs pušu sadarbības mehānisms ir šāds: aizņēmējs saņem nepieciešamo kredīta summu, vēlāk viņam 30 dienu laikā ir jāpiemeklē sev automašīna un jāreģistrē tā uz sava vārda.


2. Automašīnas iegāde auto līzingā kompānijā Latvijas Kredītu centrs:

 

  • Iespējamā auto līzinga summa: 500-50000 eiro.
  • Līzinga atmaksas periods: 3-84 mēneši.
  • Gada procentu likme – 2-20%.
  • Potenciālā klienta (līzinga saņēmēja) vecums: - 18-70 gadi.


Papildus nosacījumi. Iespējamā aizņēmuma summa var būt 90% no auto tirgus vērtības. Obligātā pirmā iemaksa – 5-10% no auto līzinga summas. Pēc kredītlīguma parakstīšanas pirkuma objekts – automašīna tiek reģistrēta CSDD uz aizņēmēja vārda.


Kas ir auto līzings?


Auto līzings – tā ir finanšu palīdzība līdz 90% no iegādājamā auto vērtības. Daudzas līzinga kompānijas piedāvā izmantot viņu piedāvājumu ne tikai auto iegādei, bet arī moto, speciālās tehnikas, pat kuteru, jahtu, kvadraciklu iegādei. Gandrīz katra līzinga kompānija ir pieejama klientiem interneta telpā ar savas WEB lapas palīdzību, kurā jūs varēsiet izmantot online kalkulatoru un aprēķināt gaidāmos izdevumus, kas ir saistīti ar aizņēmuma atmaksu. Pateicoties šai ierīcei, jūs varat izvēlēties sev piemērotu finansēšanas metodi, kas būs “saudzīga” jūsu ģimenes budžetam.


Nākamajam līzinga saņēmējam vai aizņēmējam var palīdzēt arī salīdzināšanas portāli, kas ļauj noskaidrot, kurš auto līzinga piedāvājums būs jums maksimāli izdevīgs.


Auto līzings: noformēšana


Noformēt auto iegādi līzingā var jebkurš pilngadīgs Latvijas iedzīvotājs. Galvenais auto līzinga nosacījums, kam būs jāpiekrīt, ir tas, ka iegādāto mašīnu nāksies reģistrēt uz līzinga kompānijas vārda, nevis uz klienta vārda (šis nosacījums visbiežāk ir galvenais līzingā). Lai saņemtu finanšu kompānijas atļauju iegādāties auto līzingā, nākamajam aizņēmējam ir jāiesniedz auto līzinga pieteikums un jāsniedz par sevi dažas ziņas. Ja līzinga kompānija pozitīvi novērtēs jūsu maksātspēju, tad tūlīt pat pieņems pozitīvu lēmumu.


Līzinga līguma noslēgšana notiks, kad aizņēmējs iemaksās pirmo iemaksu. Šī maksājuma summa var variēties no 5 līdz 10% no paša auto vērtības. Līzinga devējs būs auto īpašnieks līdz auto līzings tiks pilnībā atmaksāts. Un tikai tad, kad klients būs pilnībā norēķinājies ar kompāniju, īpašuma tiesības uz automašīnu pāries pie aizņēmēja.


Noslēdzot līgumu, auto līzinga summā jāietilpst visiem pārējiem izdevumiem: dokumentu noformēšana, KASKO un/vai OCTA apdrošināšanas polises, ja tādas ir norādītas darījuma noslēgšanas obligātajos nosacījumos.


Kā notiek auto līzinga atmaksa


Auto līzings ar savu atmaksas mehānismu gandrīz ne ar ko neatšķiras no parasta auto kredīta atmaksas, ja nu vienīgi ar summām. Tāpēc naudas atgriešana notiek plānveidīgi saskaņā ar grafiku, kas tiek sastādīts jau, noslēdzot līgumu, un tūlīt tiek izsniegts aizņēmējam.


Auto līzinga atmaksu var padarīt vēl daudz izdevīgāku un ekonomiskāku, ja atmaksu veic lielos maksājumos vai biežāk. Tāpat kā auto kredītā, auto līzinga pirmstermiņa atmaksa ieekonomēs jūsu naudu uz neizmantotās likmes rēķina – jūs maksāsiet gada komisijas maksu tikai par to periodu, kurā esat izmantojis auto līzingu.


Kas ir auto kredīts


Auto kredīts – tā ir kreditora finansēta mašīnas iegāde. Turklāt auto kredīti parasti neprasa pirmo iemaksu. Parakstot kredītlīgumu, par auto īpašnieku kļūst aizņēmējs, tāpēc darījums tiek noslēgts, piedaloties visām trīs pusēm (auto pārdevējs, finanšu kompānija un tās klients). Iegādājoties auto kredītā, KASKO polise nav obligāts nosacījums.


Kā atšķiras auto līzings, auto kredīts un kredīts pret auto ķīlu?


Noformējot kredītu auto iegādei, aizņēmējs kļūst par mašīnas īpašnieku uzreiz pēc līguma parakstīšanas. Noformējot auto līzingu un vai kredītu pret mašīnas ķīlu, īpašumtiesības uz mašīnu pāriet pie kreditora, tas ir, pie līzinga vai finanšu organizācijas. Tiklīdz līzings vai kredīts tiks pilnībā atmaksāts, par mašīnas īpašnieku atkal kļūs bijušais aizņēmējs.


Pilna auto līzinga vai kredīta pret automašīnas ķīlu atmaksa nozīmē CSDD apmeklējumu un automašīnas pārreģistrāciju uz klienta vai trešās personas vārda.


Gada procentu likme: aprēķins pēc formulas


Lai noteiktu precīzu gada procentu likmes apmēru (GPL), jāņem vērā visi aizņēmēja izdevumi, kas saistīti ar kredīta noformēšanu un atmaksu. Runājot par banku aizņēmumiem, kopējā summā netiks iekļautas šādas klienta izmaksas:

 

  • Jebkuri maksājumi, kurus maksā aizņēmējs, ja nepilda līguma nosacījumus (pilnībā vai daļēji).
  • Maksājumi, kas neietilpst auto cenā, bet kurus aizņēmējs veic, iegādājoties auto, un kas nav atkarīgi no norēķinu formas (skaidrā vai bezskaidrā naudā).


Gada procentu likmē ietilpst visi izdevumi, kas saistīti ar bankas konta apkalpošanu, tā uzturēšanu, kā arī izdevumi, kas saistīti ar naudas pārskaitīšanu uz atsevišķu kontu, lai veiktu kredīta atmaksu. Izņēmums ir tikai tie gadījumi, kad kontu bankā klients ir atvēris citiem mērķiem vai atsevišķi no aizņēmuma noformēšanas. Šajā gadījumā viņam ir jābūt atsevišķam līgumam ar finanšu kompāniju, un šie izdevumi ir jāatmaksā noteiktajā kārtībā.


Gada procentu likme (GPL) tiek rēķināta pēc šādas formulas:

 

gada procentu likme

 

, kur


X – gada procentu likme


m – visu kredītresursu cena


k – precīza kredīta cena, kurai ir jāatbilst izteiksmei 1<=k<=m;


Ck – k kredīta daļu summa, to apmēri;


tk – gadi vai mēneši, kas izteikti laika periodā starp pirmā kredīta izmaksas datumu un katra nākamā aizņēmuma atmaksas datumu, norādot izdevumu daļu. Tādā veidā, sākuma rādītājam ir jāatbilst vienādībai t1=0;


l – konkrētais maksājums un tā summa, tā kārtas numurs;


sl – gadi un mēneši vai citi periodi, kas izteikti laika periodā starp saņemto naudu un turpmākajiem maksājumiem kredīta atmaksai (citi kredīta izdevumi uz plānoto naudas atmaksas datumu pēc grafika).


Aprakstītais vienādojums dod iespēju noteikt nākamā aizņēmuma cenu vai noteikt, cik ekvivalentas ir esošās izmaksas attiecībā pret kopējo kredītu skaitu.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Kas ir jāzina, iegādājoties auto

Pieprasījums pēc lietotiem auto Latvijā sasniedz savus maksimālos rādītājus. Daudzi automīļi sāk piemeklēt sev daudz uzticamāku automašīnu

Pirmā auto iegāde

Autovadītāja tiesību iegūšana ir viens no spilgtākajiem brīžiem katra autovadītāja dzīvē

Patēriņa kredīts Moneza

Kāpēc tieši patēriņa aizņēmumi ir kļuvuši tik populāri un neaizvietojami?

Ātri augošas darbības jomas

Ja esat nolēmis atklāt sev jaunas peļņas gūšanas iespējas, tad naudas ieguldīšana nozarē ar dinamisku attīstību nebūs slikta stratēģija