Kādi noteikumi jāievēro, iegādājoties lietotu mašīnu

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Tie, kam jau ir sava mašīna, mēģina atrast labāku automašīnu vai iegādāties uzreiz jaunu auto. Autovadītāji – iesācēji, kas tikko ir saņēmuši savas autovadītāja tiesības, priecāsies arī par tām automašīnām, kas tiek pirktas no īpašniekiem, kas pārsēdušies daudz kvalitatīvākā auto. Tieši pavasarī cilvēki rūpīgi pārskata visus esošos auto sludinājumus, apmeklē auto plačus un izpēta dažādus piedāvājumus auto portālos, kas raibina ar savu sortimentu.


Lai jūsu pirkums būtu pēc iespējams izdevīgāks un jūs iegādātos patiešām cienīgu auto, mēs nolēmām jūs informēt par dažām viltībām, kas jums noteikti noderēs, izvēloties auto Latvijā un noformējot pirkšanas – pārdošanas darījumu.


Pērkot lietotu auto Latvijā, jūs, patiesībā, veicat tikai pirmo iemaksu savā pirkumā. Šim pirmajam maksājumam tūlīt sekos arī pārējie ikmēneša izdevumi, jo jebkuram lietotam auto ir nepārtraukti nepieciešama apkope un remonts. No finansiālās puses lietota auto iegādi var salīdzināt ar auto līzingu: šajā darījumā jūs tieši tāpat katru mēnesi veicat maksājumus, kas sedz auto amortizācijas izmaksas. Tāpēc, ja jums ir izdevies iegādāties auto par pārāk zemu cenu, tas vēl nenozīmē, ka esat ieekonomējis. Iespējams, šī pārāk lētā auto turpmākajā apkopē jums nāksies ieguldīt “apaļu” naudas summu, un tad pirkums vairs nebūs tik izdevīgs.


Nevajag skatīties uz ļoti lētiem auto Latvijā, jo, visdrīzākais, jau pēc dažiem nobrauktiem kilometriem ar šo automašīnu, tā vienkārši “izirs pa vīlēm”. Ja tomēr esat nolēmis steidzami iegādāties automašīnu un jums nav laika uzkrāt papildus naudas summu daudz uzticamāka auto iegādei, labāk pagaidām nogaidīt ar šo darījumu. 1500 eiro vērta automašīna nevar būt izdevīgs pirkums Latvijā, un jums būs jāveic lieli ieguldījumi. Šajā gadījumā jums būs vienkāršāk iegādāties labu velosipēdu vai skrejriteni, lai pārvietotos pa pilsētu.


Pēc Bigbank datiem var nonākt pie secinājuma, ka vidējā auto cena Latvijā, kura iegādei autovadītāji noformē līzingu, ir aptuveni 3500 eiro. Interesantākus datus var atrast aizņēmēju vecuma kategorijās. Visaktīvākā auto pircēju auditorija ir vecuma kategorijā 35-45 gadi, tomēr arī šeit ir ļoti jauni cilvēki, kas tikko ir saņēmuši autovadītāja tiesības.


Klienti, kas noformējuši auto līzingu Bigbankā: tiek, kas dzimuši 1990.-1991.gadā ir aptuveni 33%, 1980.-1989.gadā – 38%, 1970.-1979.gadā – 17%. Klienti ar citu dzimšanas periodu, kas noformējuši auto līzingu, ir aptuveni 12% no kopējā šī kreditora līzinga saņēmēju skaita.

Kā pareizi nopirkt auto?


Pirms ķerties pie piemērota auto meklēšanas, tieciet skaidrībā ar dažiem kritērijiem:

 

  • auto klase,
  • virsbūves tips,
  • mērķauditorija,
  • degvielas veids,
  • nepieciešamā komplektācija u.tt.


Tālāk ir jāizlemj, kurš no jūsu ģimenes locekļiem varēs kvalificēti nodarboties ar auto meklēšanu, kam būs jāparūpējas par auto iegādes finansiālo pusi un, ja nepieciešams, jāvēršas bankā pēc atbalsta.


Tiklīdz šie jautājumi tiks noskaidroti, varat ķerties pie auto meklēšanas. Ievadiet internetā vajadzīgās automašīnu kategorijas meklēšanu Latvijas auto portālos un sāciet salīdzināt. Nepieciešamības gadījumā jūs varat iegādāties auto arī tuvajās valstīs (piemēram, Igaunijā), ja pirkuma izdevīgums būs pamatots.


Vēl viena auto iegādes metode – izsoles. Protams, šāda procedūra prasīs no jums noteiktas garantijas, bet rezultātā jūs varēsiet neslikti ieekonomēt. Lai piedalītos auto izsolē, jums nāksies kļūt par kādas firmas klientu, kas nodarbojas tieši ar šādu uzņēmējdarbību. Tālāk tā pārstāvēs jūsu intereses tirgū. Šajā rakstā mēs izskatīsim situāciju, kad auto iegāde tiks veikta no parastā interneta sludinājumu portāla Latvijā.


Kā pārbaudīt izvēlēto auto


Pirmkārt, ja jūs kaut kas mulsina auto aprakstā tā sludinājumā, pārbaudiet mašīnu pēc VIN numura. Parasti godprātīgi pārdevēji paši norāda šo kodu savā sludinājumā, bet ja tā nav, varat droši pieprasīt sniegt jums informāciju par šo numuru. Reģistrācijas numuri – arī tiem ir jābūt, ja mašīna ir reģistrēta Latvijā.


Pēc VIN koda potenciālais pircējs var uzzināt ne tikai auto reālo nobraukumu, bet arī to, kādi modernizējumi veikti automašīnai. Tāpat VIN numura sniegtā informācija norāda, vai auto ir iekļuvis avārijās. Visvairāk un reālāk par auto var pastāstīt tieši VIN numurs. Nepieciešamo informāciju iespējams uzzināt, piezvanot uz oficiālā auto zīmola pārstāvja numuru Latvijā. Ja pa šo telefonu jums atteica sniegt ziņas par interesējošo auto pēc tā VIN koda, jūs varat uzrakstīt savu jautājumu komentāru sadaļā auto izgatavotāja lapā.


Vēl viens pārbaudes etaps – CSDD: parasti tiek izmantots automašīnām, kas tiek atdzītas no citām valstīm. Šajā pieprasījumā jūs varat uzzināt, no kādas valsts atdzīta automašīna un cik tā ir nobraukusi Latvijas teritorijā. Ja CSDD un VIN numura pārbaude deva pozitīvus rezultātus, varat doties uz personīgu auto apskati. Un būtu ideāli, ja jūs varētu sev līdzi paķert vismaz vienu kvalificētu auto meistaru. Kāpēc tas vajadzīgs: pirmkārt, divi acu pāri ievēros daudz vairāk defektu, nekā viens; otrkārt, nereti potenciālais pircējs, apskatot auto, ir emocionāls un tāpēc vairs nespēj adekvāti pieņemt lēmumu. Šajā gadījumā auto meistars varēs reāli novērtēt, noteikt aptuveno auto vērtību un norādīt uz trūkumiem, kuri būs jānovērš pēc auto iegādes.


Auto apskatē pārdevēja galvenais uzdevums ir sniegt skaidras un precīzas atbildes uz pircēja jautājumiem. Ja pārdevējs “izvairās” no atbildēm, jautājiet vēl vienu reizi par vienu un to pašu jums interesējošo faktu. Esiet piesardzīgs, ja pārdevējs jums pārāk emocionāli apraksta sava transportlīdzekļa lieliskās īpašības, jo tas jums vēlāk nekādā veidā nepalīdzēs tikt galā ar iegādātai automašīnai konstatētajiem defektiem.


Kādos gadījumos ir jāatsakās no konkrēta auto iegādes:

 

  • Ja vēsture, kas saistīta ar šo auto, jums šķiet neticama.
  • Ja auto braukšanu un tā braukšanas kvalitāti nav iespējams pārbaudīt.
  • Ja esat ievērojis, ka auto ir speciāli gatavots pārdošanai (dzinējs spīd, svaigs virsbūves krāsojums un jaunas auto riepas).
  • Ja auto sen nav ticis lietots un nezināmu iemeslu pēc vienkārši ir stāvējis garāžā.
  • Ja automašīnai ir bijuši pārāk daudzi īpašnieki. Šo secinājumu var izdarīt, pamatojoties uz to, ka visi agrākie īpašnieki nav pielikuši maksimālas pūles, lai mašīnu uzturētu labā stāvoklī, jo nav uzskatījuši šo mašīnu par pastāvīgu pārvietošanās līdzekli.
  • Ja nav veikta tehniskā apkope vai jums nav iespējams to pārbaudīt. Garantijas apkopes grāmatiņa šai gadījumā ir obligāta, nevis, lai tikai apliecinātu mašīnas labo stāvokli.


Nobraukums – vissvarīgākais rādītājs


Katram auto ir sava pieļaujamā kilometrāža, pēc kā detaļas kļūst nolietotas un vairāk nevar pilnvērtīgi strādāt. Šādu rezerves daļu nomaiņa, agregātu un mezglu remonts noved pie tā, ka auto sākotnējai cenai mēs pievienojam gandrīz tādu pašu summu. Rezultātā sanāk, ka par šo naudu mēs varētu nopirkt uzreiz jaunu auto. Izvēloties auto, pievērsiet uzmanību tieši odometra rādītājiem. Ja tie pārsniedz 350 000 km, tad šāda auto iegādi diez vai var nosaukt par “veiksmīgu darījumu”. Latvijā visiem autovadītājiem raksturīga psiholoģiskā barjera, kas neļauj nopirkt auto ar vairāk kā 150 000 km lielu nobraukumu. Ja odometra rādītāji vēl nav sasnieguši šo atzīmi, tad jebkuram ieinteresētam Latvijas iedzīvotājam gandrīz nerodas šaubas par pirkuma rentabilitāti.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Auto līzings vai auto kredīts

Meklējot izdevīgu auto iegādes piegādājumu, nākamie īpašnieki saskaras ar sarežģītu dilemmu par tēmu “Kas ir izdevīgāk: auto līzings vai auto kredīts?”

Patēriņa kredīts PNB Bankā

Patēriņa kredītu PNB Bankā Latvijā var dēvēt gan par “elastīgu”, gan izdevīgu vienlaicīgi

Pirmā auto iegāde

Autovadītāja tiesību iegūšana ir viens no spilgtākajiem brīžiem katra autovadītāja dzīvē

Patēriņa kredīts Moneza

Kāpēc tieši patēriņa aizņēmumi ir kļuvuši tik populāri un neaizvietojami?