7 izdevīgi dzīvokļa izīrēšanas veidi

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Par to, kas ir jādara, lai garantēti un bez problēmām gūtu peļņu no mājokļa īres, un kas ir jāzina visiem, kuri grib izīrēt savu dzīvokli, lasiet zemāk.


Parakstiet īres līgumu pirmajās 5 dienās no mājokļa izīrēšanas brīža un ekonomējiet uz to!


Kāpēc īres līgums ir izdevīgs solis? Pirmkārt, tā ir jūsu juridiskā garantija, ka gūsiet peļņu no īrnieka. Otrkārt, ja līgums tiks reģistrēts Valsts ieņēmumu dienestā pirmajās 5 dienās no tā parakstīšanas brīža, jums būs pilnas tiesības saņemt samazinātu īres nodokļa likmi – tikai 10%.


Šobrīd šo iespēju ir sākuši izmantot daudz biežāk, jo šāds “sadarbības” variants ir izdevīgs visām trim pusēm:

 

  1. valsts gūst papildus līdzekļus savā budžetā;
  2. īrnieks var droši pārskaitīt naudu par mājokli tieši uz nekustamā īpašuma īpašnieka kontu;
  3. izīrētājs par nelielu samaksu apliecina vēl vienu ienākumu avotu, kas perspektīvā paver viņam iespēju saņemt daudz lielāku kredītu.


Tomēr šajā situācijā ir jādarbojas ļoti ātri un precīzi, jo samazinātās nodokļa likmes galvenais nosacījums ir līguma reģistrācija 5 dienu laikā. Ja līgums datu bāzē tiks ievadīts vēlāk, jums nāksies maksāt daudz lielāku summu no īres. Pavisam nesen likumdošanas bāzē tika veikti labojumi, kas ar 1.janvāri īres nodokli ir palielinājuši līdz 20%.


Īres līgums kā instruments cīņā ar ļaunprātīgiem nemaksātājiem


Parakstītais līgums pasargā mājokļa īpašnieku gadījumos, kad īrnieks nemaksā par dzīvokļa īri vai kavē apmaksu. Pēc 3 nenomaksātiem mēnešiem nekustamā īpašuma saimniekam ir brīdinājuma tiesības, pēc 4 mēnešiem viņš var mierīgi iesniegt prasību tiesā parāda piedziņai.


Kā piespiest īrnieku apmaksāt komunālos maksājumus?


Savlaicīga komunālo pakalpojumu apmaksa pilnā apmērā – sāpīgs jautājums ikvienam izīrētājam. Lai izvairītos no problēmām un neradītu sev nepatīkamus pārsteigumus nākotnē, mājokļa īpašniekam ir pilnībā jāuzņemas komunālo pakalpojumu apmaksas kontrole. Balstoties uz reālo pieredzi, īrnieku mutiskie un elektroniskā veidā nosūtītie solījumi samaksāt rēķinus tuvākajā laikā pārvēršas par nenomaksātiem parādiem, kas turpina krāties.


Viena no pārbaudītām metodēm cīņā ar šo situāciju ir dzīvokļa īpašnieka personīga vizīte, lai fiksētu skaitītāju rādījumus. Otrais variants – mājokļa īrnieks fotografē skaitītāju rādījumus un elektroniski nosūta šīs fotogrāfijas izīrētājam. Vēlāk tikai atliek sekot līdzi naudas ieskaitījumam par izmantotajiem pakalpojumiem. Lai vienkāršotu apmaksas kontroli, pakalpojumu sniedzēja kompānija var atsūtīt rēķinu kopiju uz jūsu elektronisko pastu. Tādā veidā jūs varēsiet sekot līdzi, vai ir saņemta apmaksa par pagājušo mēnesi.
Komunālo pakalpojumu apmaksa ir jāveic, stingri ievērojot skaitītāju rādījumus!


Daži nekustamā īpašuma īpašnieki, izīrējot mājokli, izmanto komunālo pakalpojumu vidējā patēriņa metodi. Viņi nosaka vidējos ciparus elektrības, gāzes un ūdens patēriņam, kas katru mēnesi ir jāapmaksā īrniekam. Bet šāda pieeja ir kļūdaina un var ievest jūs un jūsu īrnieku strupceļā.


Iedomāsimies šādu situāciju: agrākais īrnieks ir izvācies no jūsu dzīvokļa un tajā ir ievācies jauns īrnieks. Jaunajam īrniekam ir vairāk elektroierīču, kā arī, atšķirībā no iepriekšējā, ir bērni. Pirmajā mēnesī viņš apmaksā vidējo patērēto pakalpojumu apmēru, kas nenosedz reālo komunikāciju patēriņu. Otrajā mēnesī viņš saņem reālo rēķinu par tekošo mēnesi un parādu par pagājušo mēnesi. Tā rezultātā ir jāmaksā liela summa, kas sāpīgi sit pa kabatu īrniekam, bet jūsu dzīvoklim veidojas komunālo pakalpojumu parāds. Šajā situācijā jums būs grūti paskaidrot īrniekam, kāpēc viņam nāksies samaksāt nevis apsolīto summu, bet, piemēram, 3 reizes vairāk.


Neaizmirstiet arī par to, ka tarifa cena var paaugstināties, tāpēc komunālo pakalpojumu apmaksa ir jāveic tikai pēc skaitītājiem. Uzstājiet uz šo nosacījumu vēl pirms līguma parakstīšanas, jo patiesībā tas nav grūti: vienu reizi mēnesī nofotografēt skaitītāju un nosūtīt fotogrāfiju jums uz Viber vai Whatsapp.


Kas apmaksā zaudējumus?


Attiecībām starp īrnieku un izīrētāju var būt dažādas formas, bet, rodoties ārkārtas situācijām, problēma ir jārisina abām pusēm. Piemēram, īrniekam jūsu dzīvoklī ir salūzis krāns: viņš var to salabot vai nomainīt pret jaunu, bet tikai pēc tam, kad šo lēmumu apstiprinās dzīvokļa īpašnieks. Lai pasargātu sevi no iespējamiem zaudējumiem, eksperti nekustamo īpašumu tirgū iesaka ņemt no īrnieka apdrošināšanas depozītu 1-2 mēnešu dzīvokļa īres apmērā. Šādā gadījumā, ja zaudējumu konstatēsiet pēc īrnieku izvākšanās, jūs varēsiet to novērst par šiem līdzekļiem.


Agrākajā praksē mājokļu īpašnieki vēl pirms ievākšanās ņēma no saviem īrniekiem maksu par pirmo un pēdējo mēnesi, lai pasargātu sevi no šādām situācijām, kad dzīvokļa īrnieks, nodzīvojis mēnesi jūsu dzīvoklī, vienkārši aizbēg no tā, nenorēķinoties ar jums. Tagad izīrētāju politika ir mainījusies: lai izvairītos no nenomaksāta mēneša un iespējamiem zaudējumiem, īrniekam ir jāiemaksā apdrošināšanas depozīts 2 mēnešu īres maksas apmērā. Pēc īrnieku izvākšanās par šiem līdzekļiem mājokļa īpašnieks varēs likvidēt bojājumus vai veikt nelielu remontu.


Sakarā ar iespējām sekām, kas rodas dzīvokļa izīrēšanas dēļ, daudzi īpašnieki nonāk pie secinājuma, ka daudz vienkāršāk ir izīrēt mājokli apmierinošā stāvoklī ar nelielām prasībām, nekā izīrēt dzīvokli ideālā stāvoklī ar remontu. Tas ir izskaidrojams ar to, ka pēdējā gadījumā pēc īrnieku izvākšanās jums nāksies vēlreiz veikt dzīvokļa kapitālo remontu.


Lai pilnībā sevi pasargātu no šādām nepatīkamām situācijām, mākleri iesaka papildināt īres līgumu ar pieņemšanas – nodošanas aktu, kurā tiks aprakstītas visas dzīvoklī esošās lietas. Šādam aktam var pievienot fotogrāfijas ar dzīvokļa sākotnējo stāvokli, tad, īrniekiem izvācoties, jums būs pierādījumi, kā jūsu dzīvoklis izskatījās pašā sākumā.


Pārbaudiet savus potenciālos īrniekus ar interneta palīdzību


Ja negribat nokļūt krāpnieku vai negodprātīgu īrnieku nagos, izmantojiet visus avotus, kas palīdzēs jums saņemt pēc iespējas vairāk informācijas par nākamo īrnieku. Viens no šādiem veidiem: ierakstīt meklētājā potenciālā īrnieka vārdu un uzvārdu. Jūs atradīsiet visdažādākās ziņas par cilvēku, tai skaitā viņa iespējamo atrašanos parādnieku datu bāzē. Latvijā iedzīvotāji jau sen vairs nekautrējas atstāt savas sūdzības interneta resursos, tāpēc tas ir lielisks variants kā pasargāt sevi no problemātiskiem īrniekiem.


Citi riski


Mājokļu īpašnieki vēlas izvairīties no sīkākajiem riskiem nonākt nepatīkamā situācijā, tāpēc ar katru dienu ievieš īres līgumā aizvien vairāk un vairāk punktu. Ja neesat šīs jomas profesionālis, pārdomāt visu nosacījumu sarakstu ir samērā grūti. Lai iegūtu pilnvērtīgu līgumu, kas jūs pasargās no visizplatītākajiem riskiem, mēs rekomendējam vērsties pēc palīdzības jebkurā populārā nekustamo īpašumu aģentūrā, kas atkarībā no jūsu vēlmēm izveidos jums unikālu līguma paraugu. Šāda pakalpojuma cena ir aptuveni viena mēneša dzīvokļa īres maksas apmērā. Bet šādā veidā jūs pasargāsiet sevi no daudzām iespējamām problēmām. Šo pakalpojumu parasti apmaksā dzīvokļa īpašnieks, jo īrnieks jau tā ir spiests iemaksāt apdrošināšanas depozītu.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

iPhone 12

Jau vasarā sociālie tīkli sāka “zumēt” par to, ka oktobrī pasaule atkal ieraudzīs ābolu kompānijas jauno modeli ar nosaukumu “iPhone 12”

Kā atvērt savu interneta veikalu

Elektroniskā tirdzniecība kļūst aizvien populārāka, un Latvijā tam ir jāpateicas ātri pieaugošajam interneta veikalu skaitam

Viesnīcas glābj no bankrota

LR Ekonomikas ministrija ir izteikusi piedāvājumu par nepieciešamību finansiāli atbalstīt viesnīcu nozari valstī, uz ko Ministru kabinets atbildēja ar piekrišanu un deva rīkojumu piešķirt palīdzību 4,7 miljonus eiro apmērā

Jaunie Covid-19 ierobežojumi Latvijā

Uz atkal pieaugošās Covid-19 epidemioloģiskās situācijas fona Ministru kabinets Latvijā ir izstrādājis virkni labojumu normatīvajos aktos, kas palīdzēs apturēt pandēmijas pieaugumu