Rekomendācijas racionālai ģimenes budžeta plānošanai

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Tomēr vairākumā gadījumos ģimenes izdevumi tiek dalīti uz pusēm. Dažās ģimenēs izdevumi tiek dalīti vienlīdzīgās daļās vai citās proporcijās: sieva apmaksā vienus izdevumus, vīrs – citus. Šos izdevumus laulātie plāno jau iepriekš un tiklīdz saņem darba algu, katrs norēķinās ar savām saistībām. Bet visas aprakstītās situācijas – tās ir tikai šabloni, dzīvē pastāv daudzi dažādi ģimenes budžeta organizēšanas piemēri, kas nelīdzinās šiem.


Ģimenes budžeta plānošana – tas ir atbildīgs uzdevums un, var teikt, ekonomijas stratēģija ģimenei. Tāpēc plāna izstrādei ir jāveltī maksimāla uzmanība, lai pēdējās dienās pirms darba algas nenāktos iet pie kaimiņa, lai aizņemtos nelielu naudas summu. Bet kā pareizi plānot budžetu un savu naudu, lai plāns patiešām darbotos racionāli? Lai to izdarītu, laulātajiem nāksies: izstrādāt individuālu ekonomijas stratēģiju, sakārtot visus maksājuma dokumentus un sākt plānot savus nākotnes izdevumus pat tad, ja iesākumā tas būs grūti. Pēc neilga laika jūs iemācīsieties skatīties uz priekšu un novērtēsiet, cik vērtīga un svarīga ir budžeta plānošana.


Interneta plašumos jūs varat atrast daudzus budžeta plāna paraugus, bet mēs jums iesakām vērsties pēc palīdzības pie īsta speciālista, finanšu konsultanta, kas piedāvā četras naudas tērēšanas stratēģijas ģimenē. Lai noteiktu, kura koncepcija ir jums piemērota, nepieciešams iepazīties ar visām četrām un tad palikt pie optimālās. Pamatojoties uz izvēlēto stratēģiju, jūs varēsiet viegli izstrādāt savu personīgo budžeta plānu.


1. Klasiskā stratēģija


Klasiskā budžeta plānošanas metode ir šāda: jūs paņemat lapiņu un pildspalvu, ierakstiet ģimenes kopējo ienākumu summu mēnesī un sākat sastādīt izdevumu un tēriņu grafiku. Pirmkārt izdevumu un tēriņu sarakstā ir jāieraksta paši nepieciešamākie maksājumi: komunālie maksājumi, mācību maksa, bērnudārzs, kredītu atmaksa utt. Katram izdevumu punktam jums ir jānosaka naudas summa, kuru varēsiet iztērēt, bet tas neattiecas uz obligātajiem ikmēneša maksājumiem – šeit summa ir fiksēta.
Piemēram, ja izklaides izdevumiem jūs atvēlēsiet lielāku summu kā varat atļauties, tad ņemiet vērā, ka jums vairs nebūs iespējams apmaksāt kādus citus izdevumus. Tāpēc visu izdevumu un tēriņu summa nedrīkst pārsniegt jūsu ģimenes kopējos ikmēneša ienākumus. Ja gribat ieekonomēt, tad izdevumu summa ir jāsamazina tā, lai pēc visu izdevumu apmaksas jums vēl paliktu neizmantota nauda.

2. Nulles stratēģija


Šī budžeta plānošanas stratēģija būs piemērota tiem, kam ikmēneša ienākumu apmērs nemainās un kam nav papildus peļņas gūšanas avotu. Stratēģijas mērķis: dienā, kad rezumēsiet naudas izdevumus pēc agrāk izstrādātā plāna, jūsu naudas atlikumam ir jābūt nullei. Bet nekādā gadījumā jūs nedrīkstat ielīst “mīnusā”. Tāpēc tiem, kas seko līdzi ģimenes izdevumiem, ir jāzina, kur ticis iztērēts katrs budžeta cents. Lai būtu vieglāk kontrolēt budžetu, var lejupielādēt tematisko pielikumu un tur veidot uzskaites ierakstus, turklāt ēšanas un apģērbu izdevumiem katru mēnesi ir jābūt nemainīgiem.


3. Aplokšņu stratēģija


Šāda stratēģija ir piemērota tiem, kam patīk uzreiz izņemt skaidrā naudā visus ienākumus un sadalīt naudu pa aploksnēm dažādām vajadzībām. Katram izdevumu punktam ir jāievieš atsevišķa aploksne, kas tiek nosaukta atbilstoši tās mērķim (izdevumu nosaukums). Jums var būt daudzas aploksnes, kas tiks nosauktas aptuveni tā: uzturam, komunālajiem maksājumiem, ceļam, atpūtai, ķermeņa un ādas kopšanas līdzekļu iegādei utt. Kad nauda aploksnē izbeigsies, tas nozīmē, kas jūs vairs nevarat atļauties sev noteiktus pirkumus vai pakalpojumus. Izmantojot šo stratēģiju, jūs varat arī pārlikt naudu no vienas aploksnes otrā, samazinot vai palielinot konkrētu izdevumu budžetu. Bet visa šī līdzekļu pārvietošanas rezultātā jūs nedrīkstat noņemt papildus naudu no sava konta. Šāda pieeja liks jums naudu tērēt saprātīgi un neracionālus pirkumus atlikt uz nākamo mēnesi.


4. Prioritāšu stratēģija


Elastīga stratēģija vai rekomendācijas optimālai naudas izlietošanai mēnesī. Rezultātā jūs būsiet ļoti pateicīgs šai stratēģijai, bet tā prasa arī rūpīgu izpēti. Ievērojot šīs stratēģijas rekomendācijas, jums ir jāprioritizē savi izdevumi, tas ir, jānosaka, kur jūs grasāties tērēt naudu vispirms. Piemēram, obligātie ikmēneša maksājumi: apdrošināšana, noma, kredīti, komunālie pakalpojumi, labdarība, mācības utt. Ja izmantojat konkrēta kreditora interneta banku, tad jūs jau iepriekš varat sastādīt individuālu regulāro maksājumu shēmu, kas tiks apmaksāti automātiski. Bet šo maksājumu klāstā vispirms ir jāietver vissvarīgākie un nepieciešamākie. Tiklīdz nauda tiks “sakārtota” pa šādiem maksājumiem, atlikušo summu viegli varēsiet tērēt, kam vien vēlaties, zinot, ka visi izdevumi jau ir apmaksāti. Šāda stratēģija ir īpaši piemērota jaunām un izšķērdīgām ģimenēm, jo pirmajā mēnesī atlikušo naudu iespējams iztērēt izklaidēm, otrajā – apģērbam.


Jūsu ienākumi un izdevumi: būsim reālisti


Pamēģiniet pierakstīt visus savus izdevumus, ko esat veicis pēdējo 3 mēnešu laikā. Ja tas nav iespējams, sāciet pierakstīt, kur jūs tērējat naudu jau šodien, ņemot vērā jau veiktos maksājumus. Jums būs nepieciešams laiks, lai izveidotu katru ierakstu, bet, tikai ņemot vērā visus izdevumus, jūs gūsiet pilnu priekšstatu par to, kā tiek tērēta jūsu nauda.


Kāpēc ieraksti ir jāveido trīs mēnešus? Tāpēc, ka ne visus maksājumus mēs veicam katru mēnesi. Piemēram, vizīte pie stomatologa vai apdrošināšanas maksa – tas ir tas, ar ko mēs saskaramies periodiski, nevis katru mēnesi. Sastādot plānu, esiet godīgs pret sevi un iekļaujiet sarakstā pilnīgi visus izdevumus, tikai tā jūs varēsiet iegūt reālo sava budžeta ainu un saprast, kur iespējams ekonomēt.


Budžeta plāns


Protams, pastāv ļoti daudzi un dažādi budžeta plāni. Turklāt, jums ir jāatceras, ja tērēsiet naudu “kamēr tā ir”, tad to diez vai varēs nosaukt par plānošanu. Izvēloties konkrētu budžeta plānu, izmantojiet to dažus mēnešus un novērtējiet, cik lielā mērā tas ir jums piemērots. Iespējams, jums nāksies mainīt sākotnējo plānu pret kādu citu, kas būs jums ideāli piemērots.


Noteikums 50/30/20


Ievērojot šo noteikumu – rekomendāciju, visi izdevumi ir proporcionāli jāiedala 3 kategorijās: līdz 50% no budžeta – tie ir obligātie maksājumi (uzturs, apģērbs, komunālie maksājumi), 30% - izdevumi, kas nav prioritārajā izdevumu grupā (mobilie sakari, internets, investīcijas), 20% no budžeta ir jāatvēlē prioritāro izdevumu apmaksai (kredīts, pensiju fonds vai uzkrājumi).


Atļautie un nefiksētie izdevumi


Izmantojot šo rekomendāciju, visi izdevumi ir jāiedala fiksētajos un “peldošajos”. Piemēram, uz pirmajiem attieksies apdrošināšana, hipotekārās iemaksas, uz otrajiem – ēdiens, apģērbs vai atpūta, ko nosaka pēc nepieciešamības.


Zobi “uz plauktiņa”


Šī plāna sastādīšanas rekomendācija attiecas uz uzņēmējiem un cilvēkiem, kas katru mēnesi saņem nepastāvīgu peļņu. Pirmkārt, jums ir jāsastāda pašu nepieciešamāko izdevumu saraksts, bez kuriem jūs nevarēsiet izdzīvot. Visu pārējo naudu, kas paliek pāri pēc šo izdevumu nomaksas, varat iztērēt pēc saviem ieskatiem.


Budžeta plāna organizēšana, ievērojot grāmatvedības principus


Kad esat izpētījis savus izdevumus un tos reāli novērtējis, varat plānot daudz racionālāku naudas izlietošanu. Lai to izdarītu, nāksies piemeklēt ērtu budžeta pārvaldīšanas metodi. Varat izmantot pielikumu datorā, telefonā vai vienkārši iekārtot atsevišķu blociņu ar pildspalvu. Lai pārvaldītu ģimenes budžetu, tiek piedāvātas daudzas ērtas idejas. Kuru ideju izmantot – to izlemt tikai jums!

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts SEB bankā

SEB banka ir viens no populārākajiem Latvijas kreditoriem, kas sevi pozicionē nevis kā investoru, bet finanšu palīgu saviem klientiem.

Kredīts vasarnīcas iegādei

Par ko visvairāk sapņo lielo pilsētu iedzīvotāji? Protams, par savu “pasaku” ārpus pilsētas robežām ar nosaukumu “vasarnīca”!

Patēriņa kredīts Norvik bankā

Gandrīz visi aizņēmēji zina, kā pareizi un izdevīgi noformēt patēriņa kredītu, bet diemžēl ne visi ievēro tā atmaksu saskaņā ar naudas atgriešanas grafiku

Kredīts PrivatBank

Latvijas Republikas banku sektorā finanšu iestāde “PrivatBank” darbojas kopš 1992.gada

Kā atbrīvoties no aizņēmumiem

Katrs, kas kaut reizi dzīvē ir noformējis kredītu, ar laiku uzdod sev jautājumu “Kā atbrīvoties no aizņēmuma?”