Aizņēmums – kad nedrīkst gaidīt

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Tieši tāpēc mums nereti rodas ārkārtējas situācijas, kad nauda ir nepieciešama neatliekamām vajadzībām, bet mums šobrīd nav nepieciešamās naudas summas. Šajā rakstā mēs nolēmām pastāstīt, kā pareizi rīkoties šādās situācijās.


Sniedziet patiesas atbildes uz galvenajiem jautājumiem


Ja jums ir oficiāli ienākumi pietiekamā apmērā un precīzi definēti mērķi, kam tiks tērēta nauda, tad vislabākais variants būs parasts patēriņa kredīts. Šāds kredīts neuzliek lietotājam pienākumu nodrošināt ķīlu, ķīla ir klienta darba alga. Lai saņemtu patēriņa aizņēmumu, jums nāksies vispirms iesniegt bankai dokumentus, kas apliecina jūsu ienākumu reālo summu. Pēc šādu dokumentu izskatīšanas banka pieņems lēmumu: piešķirt jums kredītu vai nē. Ja kreditors atbildēs pozitīvi, jūs varēsiet saņemt patēriņa kredītu vienas darba dienas laikā. Patēriņa kredīta summa var būt dažāda. Protams, šis kredīts pēc sava apmēra būs daudz mazāks par hipotekāro kredītu, bet vidēji šāda aizņēmuma apmērs variējas no vairākiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro.


Pirms kredīta pieteikuma iesniegšanas atbildiet sev uz dažiem vienkāršiem jautājumiem: “Vai jums tik ļoti ir nepieciešama nauda, ka tāpēc esat nolēmis ņemt kredītu, par kuru nāksies samaksāt procentu likmi?” un “Vai pareizi ticis izvēlēts kreditēšanas tips?” Otrajā jautājumā jums, iespējams, vispirms nāksies vērsties pie kredītspeciālista un informēt viņu par mērķiem, kuriem tiks iztērēti kredītlīdzekļi. Konsultants ieteiks jūsu gadījumam optimāli piemēroto programmu.


Jums ir jāuzdod sev arī daudz detalizētāki jautājumi, sniedzot patiesas atbildas:

 

  • Kādiem mērķiem jūs esat gatavs noformēt kredītu? Šajā jautājumā slēpjas naudas izdevumu nozīmīgums, to steidzamība. Iespējams, izdevumus var atlikt uz vairākiem mēnešiem, kad sakrāsiet pietiekami daudz līdzekļu un varēsiet apmaksāt izdevumus, nepārmaksājot procentu likmi.
  • Cik liela naudas summa jums ir nepieciešama? Precīzi nosakiet noformējamā kredīta apmēru. Neņemiet lieku naudu, jo par katru no bankas aizņemto eiro nāksies maksāt komisijas maksu. Reizē ar to jūs riskējat iztērēt atlikušo naudas summu ikdienas izdevumiem, kas galīgi nav rentabli.
  • Cik ilgā laikā jūs varēsiet pilnībā atmaksāt patēriņa kredīta parādu? Izanalizējiet dažādu kredītpiedāvājumu nosacījumus un parēķiniet, cik jums nāksies pārmaksāt par patēriņa kredītu? Izanalizējiet dažādus kredītpiedāvājumus un parēķiniet, cik jums nāksies pārmaksāt par to vai citu kredīta atmaksas termiņu. No saņemtajiem datiem izvēlieties vislētāko patēriņa kredītu.


Patēriņa kredīta nozīme un mērķi


Patēriņa kredīts jūs var “izglābt” tikai tajā gadījumā, ja jums ir nepieciešama liela naudas summa konkrētam mērķim. Piemēram, jūs esat nolēmis nomainīt vecās mēbeles, doties ceļojumā vai veikt remontdarbus. Galvenā patēriņa kredīta priekšrocība ir tā, ka to var noformēt bez ķīlas, jo ķīla ir oficiāli apliecināti aizņēmēja ienākumi.


Lai noskaidrotu konkrētu kredīta summu, jums nāksies apmeklēt kreditora nodaļu, kur kredītspeciālists izskatīs:

 

  • jūsu ienākumu līmeni,
  • esošo finansiālo saistību apmēru,
  • kredītvēsturi.


Kredīta atmaksa notiek, veicot vienādus ikmēneša maksājumus. Bet šādas iemaksas summa nedrīkst būt lielāka par 40% no jūsu tīrās mēneša peļņas.


Kredītkarte


Kredītkarte paredz kredītlīniju, tas ir, bankas naudu, kuru jūs periodiski varat lietot. Kredītkartes nosacījumi var būt visdažādākie, tāpat kā pakalpojumi, kas ietilpst šādas plastikāta kartes apkalpošanā.


Kredītlīnija uz jūsu bankas kartes palīdzēs veikt nelielus steidzamus pirkumus vai, piemēram, saremontēt automašīnu. Jūs varat gan izmantot kredītkarti, gan arī to neizmantot. Laika periodā, kad neizmantojat aizņemto naudu, jūs neveicat nekādus maksājumus kreditoram. Tomēr dažas bankas liek saviem klientiem maksāt ikmēneša komisijas maksu par jūsu kartes konta apkalpošanu, tas ir, vienkārši par tā pastāvēšanu. Tāpēc šādi jautājumi jums ir jānoskaidro vēl pirms kartes saņemšanas.


Uz kredītkartes parasti tiek rezervēta naudas summa, kas vienlīdzīga diviem klienta ikmēneša ienākumiem. Šādu karti var turēt gadījumam, lai neparedzētā brīdī jūs varētu izmantot šādu savdabīgu drošības spilvenu.


Ja esat izmantojis kredītsummu (pilnībā vai daļēji), tad parāds būs jāatmaksā tādā pat veidā kā parastais patēriņa kredīts – veicot ikmēneša maksājumus. Gadījumos, kad plānveidīga kartes atmaksa jums vēl nav pieejama, jūs varat katru mēnesi maksāt gada likmi par kredītnaudas izmantošanu.


Daudzas bankas, paužot lojalitāti saviem klientiem, atļauj aizņēmējiem izmantot atlaižu periodu kartes kredīta atmaksai. Tas nozīmē, ka no kartes paņemto naudu varēs atmaksāt, nemaksājot komisijas maksu noteiktā laika periodā. Šo termiņu nosaka pati banka.


Overdrafts


Samērā populārs finanšu termins, kura nozīmi zina vien nedaudzi. Patiesībā overdrafts ļoti līdzinās naudas aizņēmumam ar kredītkarti: ja jūsu bankas kontā ir beigusies nauda, bet jums ir steidzami kaut kas jānopērk, jūs izmantojat rezerves līdzekļus, kurus banka jums izsniegusi overdrafta veidā. Šāda kredīta atmaksa netiek veikta ar ikmēneša maksājumiem, bet tiklīdz papildinās jūsu konts. Piemēram, jūs esat saņēmis darba algu, un izmantotā overdrafta summa tūlīt pat tiek dzēsta. Rezultātā: savu līdzekļu kontā kļuvis mazāk, bet ir atjaunojusies iespēja atkal izmantot overdrafta kredītlīdzekļus.


Lai noformētu šādu naudas aizņēmumu veidu, klientam pēdējos 6 mēnešus ir jāsaņem peļņa vismaz 350 eiro apmērā (pēc nodokļu un citu obligāto ikmēneša maksājumu, piemēram, komunālo pakalpojumu nomaksas).


Kādos gadījumos ir prātīgāk atteikties no kredīta?


Pateikt “nē” savām vēlmēm un vajadzībām daudziem izrādās pārāk grūti. Bet ja neesat pārliecināts par savu ienākumu stabilitāti tuvākajos mēnešos, tad kredīta, kredītkartes vai overdrafta noformēšana novedīs jūs parādu bedrē, no kuras izrāpties būs samērā sarežģīti. Izņēmums var būt tikai situācija, kad jūs noteikti zināt, ka drīz saņemsiet peļņu un nākotnē jums tiks nodrošināti regulāri ienākumi.


Pirms kredīta pieteikuma iesniegšanas aizņēmējam ir jāizdomā, kādā veidā viņš turpmāk atmaksās kredītu.


Kredītproduktu atšķirības

 

 

Raksturojums

Patēriņa kredīts

Kredītkarte

Overdrafts

Mērķi

Remonts, auto iegāde un citi lieli pirkumi

 

Biļešu, viesnīcas rezervācija, tūrisma ceļazīmju iegāde un neplānoti izdevumi

 

Neplānoti izdevumi, nelieli pirkumi, papildus nauda, kas nepieciešama, lai izdzīvotu līdz darba algai

 

Apmērs

300 – 15 000 eiro

2 kienta darba algas

150 – 1500 eiro jeb ½ no klienta vidējās algas

Gada likme

9-15% gadā

15-25% ar nosacījumu, ka ikmēneša maksājums tiks veikts savlaicīgi un vajadzīgajā apmērā

 

20-25% ga

Atmaksas metode

Vienādi ikmēneša maksājumi

Katru mēnesi aptuveni 5% no izmantotās summas

 

Atmaksa tiek veikta tiklīdz kontā ienāk nauda. Uzreiz tiek dzēsta visa parāda summa

Atmaksas periods

6 mēneši – 5 gadi

Nav konkrēta atmaksas perioda

Nav konkrēta atmaksas perioda

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

iPhone X līzingā

Jaunu pilnveidotu gadžetu mīļotāji tagad var atviegloti uzelpot - jaunais iPhone X jau ir pieejams ne tikai parastā tirdzniecībā, pat ne kredītā, bet līzingā!

Kredīts ar zemām procentu likmēm

Kredītprogrammu izdevīgumu, pirmkārt, nosaka procentu likmes apmērs. Jo zemāks šis rādītājs, jo izdevīgāks kredīts

Iphone 7 līzingā

Skatoties uz veiksmīgo līzinga praksi VIP klases automašīnām, vispopulārākais tehnikas un elektronikas ražotājs Apple sāka piedāvāt saviem daudzmiljonu pielūdzējiem lētāku savas produkcijas iegādes veidu ar jau “izmēģinātā” līzinga palīdzību

Auto līzings online

Auto iegāde vairs nav sarežģīta pat gadījumos, kad tā iegādei jums nav pietiekami daudz naudas auto kredīta pirmajai iemaksai