Apdrošināšana – brīvprātīgs, bet ieteicams pakalpojums

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Jo, kas notiks, ja galvenais aizņēmējs pazaudēs darbu, rīcībspēju vai pēkšņi aprausies viņa dzīve? Protams, visas parādsaistības uzreiz pāries uz aizņēmēja ģimenes pleciem vai to kopējo mantu. Bet viss nav tik bēdīgi, kā var šķist pirmajā brīdī, jo, noformējot kredītu, klients var pasūtīt arī dzīvības un veselības apdrošināšanas pakalpojumu. Tieši šāds “finansiālās drošības spilvens” ļauj aizņēmējiem naktī mierīgi gulēt un nepārdzīvot par savas ģimenes nākotni.


Ja esat parasto patēriņa kredītu saņēmējs, tad dzīvības apdrošināšana, noformējot aizņēmumu, jums patiešām nav pazīstama. Pēc dzīvības apdrošināšanas parasti vēršas, saņemot hipotekāro kredītu vai citu aizņēmumu, kas paredzēts nekustamā īpašuma vai mašīnas iegādei.


Statistikas dati liecina par to, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju vispār nezina, ka kredīta saņemšana var likt aizņēmējam noformēt arī dzīvības apdrošināšanu. Turklāt 2016.gada Swedbank pētījumi norāda, ka vairāk kā 1/3 Latvijas iedzīvotāju vispār neaizdomājas par savas dzīvības apdrošināšanu un neuzskata šo procedūru par nepieciešamu. Lai šos rādītājus salīdzinātu ar tādiem pašiem rādītājiem citās valstīs, pietiek piebilst, ka Lietuvā tikai 6% iedzīvotāju nekad nav izskatījuši iespēju apdrošināt savu veselību.


Ar kredīta apdrošināšanu mēs, pirmkārt, saprotam galvenā aizņēmēja dzīvības, darbspējas un veselības apdrošināšanu. Lielas naudas summas, kas paņemtas kredītā kā hipotekārais vai patēriņa aizņēmums, vienmēr ir saistītas ar kārtotā sapņa realizāciju (mašīnas, dzīvokļa iegādi vai mājas būvniecību). Bet reti kurš no aizņēmējiem kredīta saņemšanas brīdī domā par to, ka drīzumā ar viņu var notikt nelaimes gadījums vai cits notikums, kā rezultātā viņš zaudēs savas darbspējas. Jebkuras slimības šai gadījumā šķiet tālas un nereālas. Bet tieši šādos brīžos ir vērts padomāt par savu ģimeni un pasargāt to un sevi, kā arī nodrošināt sev mieru uz visu kredīta atmaksas periodu.


Kāpēc vērts apdrošināt kredītus?


Kredīta apdrošināšana ir brīvprātīga, tāpēc to var arī nenoformēt. Bet bez šī finansiālā “spilvena” būtiski paaugstinās risks nenomaksāt hipotēku un pazaudēt iegādāto mājokli. Īpaši, ja aizņēmējs ir galvenais ģimenes “barotājs”. Ja viņš pēkšņi kļūs darbnespējīgs, tad citi ģimenes locekļi nebūs spējīgi atmaksāt kredītu viņa vietā, un manta pāries kreditora īpašumā.


Kā piemēru izmantosim DNB bankas un apdrošināšanas kompānijas ERGO skaitļus. Pēc viņu datiem pagājušā gada laikā notika 20 nelaimes gadījumi, kuru rezultātā tieši tikpat daudzas ģimenes palika bez saviem vienīgajiem “barotājiem”. Bet šajos gadījumos atmaksāt hipotekāro parādu un atstāt mantu ģimenes īpašumā palīdzēja tieši apdrošināšana, kas noformēta galvenā aizņēmēja dzīvībai un veselībai.


Veicot turpmākos pētījumus, abas kompānijas noteica, ka no 100% cilvēku, kas ir apdrošinājuši savu dzīvību, 63% - tie ir vīrieši un 37% - sievietes. Progress vērojams arī, ņemot vērā apdrošināto cilvēku skaitu. Kopš 2016.gada šis skaitlis turpina pieaugt: vienkārši iedzīvotāji, ne tikai banku aizņēmēji, aizvien biežāk grib apdrošināt savu labklājību, pieaug arī naudas summas, kuras tie veic kā apdrošināšanas iemaksas. Tieši, ņemot vērā šīs tendences, finanšu eksperti nonāca pie secinājuma, ka Latvijas iedzīvotāji sākuši iesakņot paradumus, kas ļauj uzkrāt naudu un ilgtermiņā plānot savu budžetu.


Kā apdrošināt kredītu


Dzīvības un veselības apdrošināšanu piedāvā gandrīz visas lielās Latvijas bankas. Daudzās oficiālajās lapās ir online apdrošināšanas kalkulators, kas palīdz noteikt apdrošināšanas maksājuma summu atkarībā no tā, cik bieži jūs apmaksāsiet pakalpojumu: katru mēnesi vai vienā maksājumā. Apdrošināšanas maksājuma summu ietekmē arī citi faktori:

 

  • Kredīta apmērs.
  • Atmaksas termiņš.
  • Aizņēmējam noteiktie riski.
  • Aizņēmēja vecums.
  • Klienta veselības stāvoklis.


Esiet gatavi arī tam, ka lielas kredīta summas jūs varēsiet saņemt uz ilgtermiņa atmaksas periodu, tas nozīmē, ka daudz augstāks būs arī apdrošināšanas apmērs.


Lai sevi maksimāli pasargātu, jūs varat apdrošināt sevi pret bezdarbu vai darbnespēju. Šo apdrošināšanas veidu iemaksas var būt kā daži eiro, tā vairāki desmiti eiro. Savukārt bankas piedāvā apdrošināšanu arī galvotājiem, ja kredīts noformēts uz divām un vairāk personām.


Kam pievērst uzmanību, apdrošinot kredītu


Noformējot apdrošināšanas līgumu, jums, pirmkārt, tas ir rūpīgi jāizpēta, jo apdrošināšanas gadījumos mēdz būt daudzi izņēmumi, kuru dēļ jūs nevarēsiet saņemt kompensāciju. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzstājīgi rekomendē visiem aizņēmējiem kārtīgi izvērtēt apdrošināšanas noformēšanas nepieciešamību, jo bieži vien tā mēdz būt vienkārši nepamatota. Lai reāli novērtētu apdrošināšanas noformēšanas nepieciešamību, ir jāizpēta visi noteikumi un jāsaprot, tieši kādās situācijās jūs varēsiet cerēt uz atbalstu. Nereti šādi līgumi tiek sastādīti pārāk sarežģīti, dokumenta punkti it kā mēģina “sajaukt galvu” klientam, bet jums noteikti ir jātiek ar to skaidrībā pirms līguma parakstīšanas.


Apdrošināšanas līgumam, noformējot kredītu, ir jūs jāpasargā no invaliditātes, dažādām saslimšanām, darbspējas zuduma un pēkšņas atlaišanas no darba. Apdrošināšanai ir arī jāņem vērā tās situācijas, kas ar jums var notikt, ja nodarbojaties ar noteiktu ekstrēmā sporta veidu. Bieži apdrošināšanas kompensācijas vienkārši netiek izmaksātas tāpēc, ka, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, klients ir bijis alkohola reibumā, tāpēc ar šo apstākli ir jābūt piesardzīgam.


Pievērsiet uzmanību arī jūsu izvēlētās apdrošināšanas ģeogrāfiskajai darbības zonai. Šajā gadījumā runa iet par valstīm, kuras raksturo paaugstināts risks, piemēram, valstis, kurās notiek karadarbība. Nereti, kad apdrošināšanas gadījums iestājas tieši paaugstināta riska teritorijā, apdrošināšanas kompānijas atsakās izmaksāt kompensāciju, bet šis apstāklis ir noteikti jānosaka apdrošināšanas līgumā.


Lai cik sarežģīta arī nešķistu mūslaiku apdrošināšana, tas ir vienīgais veids kā pasargāt sevi no negatīviem dzīves scenārijiem. Tikai apdrošināšana spēj finansiāli atbalstīt jūs un jūsu ģimeni nelaimes gadījuma iestāšanās gadījumā.

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Ātri augošas darbības jomas

Ja esat nolēmis atklāt sev jaunas peļņas gūšanas iespējas, tad naudas ieguldīšana nozarē ar dinamisku attīstību nebūs slikta stratēģija

Top interesantākās biznesa idejas

Laura Kattano pameta darbu restorānā, lai uzsāktu savu biznesu, un viņai tas izdevās

Patēriņa kredīts Norvik bankā

Gandrīz visi aizņēmēji zina, kā pareizi un izdevīgi noformēt patēriņa kredītu, bet diemžēl ne visi ievēro tā atmaksu saskaņā ar naudas atgriešanas grafiku

Kredīts SEB bankā

SEB banka ir viens no populārākajiem Latvijas kreditoriem, kas sevi pozicionē nevis kā investoru, bet finanšu palīgu saviem klientiem.

Kredīts vasarnīcas iegādei

Par ko visvairāk sapņo lielo pilsētu iedzīvotāji? Protams, par savu “pasaku” ārpus pilsētas robežām ar nosaukumu “vasarnīca”!