Plastikāta kredītkartes izmantošanas īpatnības

Pieteikuma forma

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Šajā laikā tā “auga”, “attīstījās” un ieguva savā funkcionālā aizvien vairāk un vairāk jaunus pakalpojumus un iespējas, kuras izmantot tās īpašniekiem. Vidēji katram cilvēkam pasaulē ir aptuveni 3 kredītkartes no dažādām finanšu organizācijām. Tieši šī plašā popularitāte ir skaidrojama ar to, ka sabiedrība aizvien vairāk tiecas pēc komforta, grib iegādāties vajadzīgās preces tieši tagad un bez apgrūtinājumiem, atpūsties, mācīties un pat ārstēties ar kredīta summas palīdzību savā bankas kontā.


Kredītkaršu izsniegšana


Šobrīd kredītkarti var saņemt gandrīz ikviens tās gribētājs. Galvenais – būt vecumā līdz 65 gadiem ar vismaz nelielu darba algu, kā arī jābūt valsts iedzīvotājam ar pastāvīgu dzīvesvietas reģistrāciju. Kredītkartes noformēšanas un izsniegšanas kārtība ir ļoti vienkārša: nāciet uz jums iepatikušos banku, aizpildiet anketu, norādot galveno informāciju par sevi, un savā kontā saņemiet, lūk, šādu plastmasas nesēju ar noteiktu naudas summu.


Kredītkartes pirmo limitu nosaka atkarībā no jūsu maksātspējas. Saprotams, ka šo rādītāju ņems vērā arī šeit. Parasti kredītkartes summas apmērs ir vienāds ar trīskārtēju jūsu ikmēneša ienākumu apmēru. Šis limits uz jūsu kartes saglabāsies 1 gadu, vēlāk jūs varat pieprasīt lielāku summu. Ja pirms tam jūs esat “lieliski” ticis galā ar savām parādsaistībām, tad banka apstiprinās summas palielināšanu līdz vajadzīgajam apmēram. Limitu var palielināt arī pati banka, palielinoties jūsu darba algai (ja jūs pilnībā izmantojat šī kreditora pakalpojumus un tas ir informēts par jūsu ienākumiem).


Kredītkaršu kategorijas


Kredītkarte – tas ir tāds pats finanšu produkts kā parastie patēriņa aizņēmumi. Tomēr prestiža dēļ kredītkartes tiek nosacīti iedalītas kategorijās:

 

  • Electron, Maestro – pati zemākā kredītkaršu “niša” ar ierobežotu kredīta summu un nelielām iespējām. Par šāda tipa kredītkartes izmantošanu banka parasti neko neprasa vai iekasē pavisam nelielu maksu. Tāpēc šī kategorija ir pieprasīta savas auditorijas vidū.
  • Mass, Classic – standarta kredītkaršu tips, populārāks  kā pirmā kategorija, jo to serviss jau ir daudz plašāks.
  • Platinum, Gold – šīs grupas ieguvējus var dēvēt par elitāriem bankas klientiem. Tās izmaksā daudz dārgāk par divām iepriekšējām kategorijām, bet tās atšķiras ar paaugstinātu kredītlimitu un iespēju maksāt par pirkumiem visneparedzētākajās pasaules vietās.


Pasaulē ir vairāki plastikāta karšu izgatavotāji. Katrs no tiem ir savas norēķinu sistēmas īpašnieks. Visizplatītākās: Visa, Discover, Master Card un American Express.


Kādas priekšrocības iegūst kredītkartes lietotājs


Kredītkartes ir jūtami izspiedušas no popularitātes reitinga lielāko daļu patēriņa kredītu, un tas viss, pateicoties virknei priekšrocību, ko iegūst no to lietošanas.

 

  1. Ar kredītkarti var samaksāt par jebkuru pakalpojumu vai preci, ja apkalpošanas punktā ir atbilstošs aprīkojums, biežāk – termināls.
  2. Maksājot ar kredītkarti, īpašnieks savā bonusu kontā nepārtraukti saņem punktus naudas ekvivalentā. Protams, tos nevar izņemt skaidrā naudā, bet norēķināties ar tiem veikalā – vienkārši.
  3. Pošoties ceļojumā, jums vairs nav jāņem līdzi liela naudas summa, tā jāpaslēpj vai jāuztraucas par tās saglabāšanu. Ar kredītkarti jūs varēsiet norēķināties jebkurā pasaules vietā, kā arī izņemt skaidrā naudā tās valsts nacionālajā valūtā, uz kurieni dodaties.
  4. Jebkurai kredītkartei ir savs atlaižu periods – tas ir laika posms, kura ievaros jūs varat izņemt aizņemtos līdzekļus un noguldīt tos atpakaļ, nemaksājot gada procentus. Parasti šis periods svārstās no 25 līdz 100 dienām (katrai bankai atšķirīgs).
  5. Nepieciešamības gadījumā kredītkarti var izmantot tāpat kā parasto plastikāta karti (ar nulles kredītlimitu). Lai to izdarītu, nepieciešams, lai kredīts uz kartes būtu pilnībā nosegts, bet “pa virsu” uzlikta sava nauda. Personīgo (nevis aizņēmuma) līdzekļu noņemšana no kredītkartes notiek bez maksas vai par simbolisku samaksu.
  6. Gandrīz visām mūsdienu bankām ir sava interneta bankas sistēma. Tā ļauj veikt jebkurus maksājumus vai pārskaitījumus tieši no mobilās ierīces vai portatīvā datora ar interneta savienojuma palīdzību. Kredītkartes īpašnieks var ienākt šādas interneta bankas personīgajā kabinetā un veikt jebkuru norēķinu operāciju, noformēt kredītu vai atvērt depozītu.


Kredītkartes atmaksa


Arī kredītkartes atmaksas  mehānismu var nosaukt par vienu no priekšrocībām: šādā ceļā noformēts kredīts tiek uzskatāms par beztermiņa. Citiem vārdiem sakot, aizņēmējam nav noteikts minimālais maksājums, kas jāatmaksā katru mēnesi, bet vienkārši tiek iekasēta komisijas maksa par naudas izmantošanu. Ja kredītkarti ar atvērtu parādu nepapildinās samērā ilgu laika periodu, tad komisija par naudas lietošanu “apēdīs” visu uz kartes atlikušo naudu. Vēlāk jūsu konts tiks bloķēts, un banka būs spiesta vērsties tiesā ar prasību par parāda atmaksu. Tāpēc, lai nebojātu savu kredītvēsturi, nemaksātu kavētus maksājumus un soda naudas, vienkārši katru mēnesi papildiniet karti vismaz par gada likmei norakstāmo summu.


Drošība


Tas ir viens no svarīgiem kredītkartes izmantošanas aspektiem. Ja esat pazaudējis naudas maku vai tas jums ir nozagts, no naudas varat šķirties uzreiz. Ar kredītkarti viss ir vienkārši un droši: ja tā tiks nozaudēta vai nozagta, krāpnieks vienalga nevarēs to izmantot, nezinot jūsu unikālo PIN kodu (ciparu paroli, kuru pieprasa bankomāts vai termināls katru reizi, noņemot naudu vai veicot maksājumu). Tāpēc jums būs nepieciešams pēc iespējas ātrāk bloķēt karti (zvanot uz savas bankas “karsto” līniju) un pēc tam saņemt jaunu kreditora tuvākajā pārstāvniecībā. Turklāt jaunās kartes konts būs identisks agrākajam (ar tādu pašu kredītlimitu, parādu u.t.t.).


Rezumējot, var teikt, ka kredītkarte ir kļuvusi par neatņemamu finanšu instrumentu, kas stabili nostiprinājies mūsu ikdienas dzīvē un turpina arī turpmāk iepriecināt savus īpašniekus ar jaunām iespējām. Atliek vien cerēt, ka nākotnē kredītkaršu izmantošana kļūs pieejamāka (mazāka apkalpošanas maksa un lielāks terminālu, bankomātu tīkls).

Kredītu kalkulators

EUR
Kalkulatoram ir informatīvs raksturs
Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Uzzini savu kredītreitingu

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredīts pret automašīnas ķīlu

Kredīts pret automašīnas ķīlu ir tāds pats kredīts ar nodrošinājumu kā kredīts pret dzīvokļa, mājas vai zemes ķīlu

Operatīvais līzings

Neskatoties uz to, ka līzings kļuvis populārs ne tik sen, tas jau ir paspējis pierādīt sevi kā visizdevīgākais finanšu piedāvājums ne tikai biznesa cilvēku, bet arī parasto iedzīvotāju vidū

Kredīts ar sliktu kredītvēsturi

Kredītvēsture ir kļuvusi par nozīmīgu rādītāju, novērtējot katru potenciālo aizņēmēju, kurš vērsies bankā ar kredīta pieprasījumu

Banku kredītu veidi

Ja ņem vērā, ka uz katru planētas Zeme iedzīvotāju ir vidēji 3 kredītkartes, tad grūti iedomāties cilvēku, kurš kaut reizi dzīvē nebūtu noformējis kredītu bankā

Kredītu reģistrs

Iesākumā kredītu reģistram bija mazliet cita forma un tā nosaukums bija “parādnieku reģistrs”